Haku

SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖIHIN KUULUVIEN TURVAPAIKANHAKIJOIDEN KOKEMUKSIA TURVAPAIKKAPROSESSISTA JA PALVELUJÄRJESTELMÄSTÄ

QR-koodi

SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖIHIN KUULUVIEN TURVAPAIKANHAKIJOIDEN KOKEMUKSIA TURVAPAIKKAPROSESSISTA JA PALVELUJÄRJESTELMÄSTÄ

Tässä opinnäytetyössä on tutkittu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden kokemuksia siitä, millaisia erityishaasteita he kohtaavat turvapaikkaprosessinsa aikana, onko näitä haasteita tunnistettu sekä miten niihin on vastattu suomalaisessa viranomais- ja palvelujärjestelmässä. Toisena alueena kartoitettiin sitä, millaiset asiat ovat tukeneet kyseiseen ryhmään kuuluvien hyvinvointia.

Opinnäyte toteutettiin laadullisena tutkimuksena, johon haastateltiin kymmentä turvapaikanhakijaa, jotka ovat HeSetan Together-erityistyön asiakkaita. HeSetan Together on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden ja pakolaistaustaisten parissa tehtävää erityistyötä. Haastattelut toteutettiin kohtaavan haastattelun tyylillä, kertomuksellisia menetelmiä soveltaen. Aineisto analysoitiin käyttäen aineistopohjaista Grounded Theory -menetelmää.

Haastatellut kuvasivat erityisesti haasteita viranomaisjärjestelmässä pärjäämisen suhteen, kuten Maahanmuuttoviraston toimintaan, oikeusapuun, vastaanottokeskuselämään ja tulkkaukseen liittyen. Haasteisiin vaikuttivat osaltaan myös aiemmat kokemukset vainosta ja syrjinnästä sekä kulttuurilliset ja yksilölliset tekijät.

Tuloksista käy ilmi, että viranomaisten tulisi kehittää toimintaansa, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat tunnistettaisiin paremmin, turvapaikkaprosessi voisi muodostua sujuvammaksi ja oikeudenmukaisemmaksi ja vääriä kielteisiä päätöksiä ennaltaehkäistäisiin. Haastateltujen hyvinvointia tukivat erityisesti yhteisöllisyys, ihmissuhteet, ammatillinen erityistuki, kokemukset uskotuksi tulemisesta ja riittävä sekä oikea-aikainen oikeusapu.

Tallennettuna: