Haku

Oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan ja kiintiöpakolaisen tuen tarve kotoutumisen alkuvaiheessa viranomaisten ja vapaaehtoisten kertomana

QR-koodi

Oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan ja kiintiöpakolaisen tuen tarve kotoutumisen alkuvaiheessa viranomaisten ja vapaaehtoisten kertomana

Tämän opinnäytetyön tarkoitus on tuoda lisätietoa siitä, millaista tukea oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija ja kiintiöpakolainen tarvitsee kotoutumisensa alkuvaiheessa. Opinnäytetyössä esitellään myös, miten alkuvaiheen kotoutumista edistäviä toimintamalleja, sekä yhteistyötä viranomaisten ja vapaaehtoisten välillä voidaan kehittää. Työn tilaaja oli Suomen Punaisen Ristin Starttivoimaa -hanke, joka oli 3-vuotinen Euroopan Unionin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston mahdollistama hanke. Hanke toteutettiin vuosina 2016-2018 viiden SPR:n piirin alueella.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto analysoitiin kategoria-analyysia käyttäen. Aineistonkeruu tapahtui kyselylomakkeella. Vastaajia oli yhteensä 22, josta 7 kototyön viranomaista ja 15 SPR:n vapaaehtoista. Tutkimuksen tekijä tapasi vastaajat Starttivoimaa -hankkeen toimialueella, neljällä paikkakunnalla. Kyselylomakkeessa oli kysymyksiä Starttivoimaa -hankkeesta, Arjen apu -toiminnasta, oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan ja kiintiöpakolaisen alkuvaiheen tuen tarpeesta, viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyöstä, sekä kototoiminnan kehittämisestä.

Vastaajat kertoivat viisi suurinta kotoutujan alkuvaiheen tuen tarvetta, jotka olivat samansuuntaisia teorialähteiden kanssa: arjen apu, tukea käytäntöjen ja tapojen, sekä kielen oppimiseen, tukea henkiseen hyvinvointiin, tukiverkosto, tukea kulttuuri-identiteettiin. Starttipajojen kerrottiin tehostaneen paikkakunnan toimijoiden verkostoitumista ja Arjen apu -toiminta koettiin tärkeäksi kotoutumista edistäväksi toiminnaksi. Säännölliset tapaamiset lisäsivät viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyötä, minkä koettiin parhaimmillaan ehkäisevän maahanmuuttajan syrjäytymistä ja nopeuttavan kotoutumista. Kotoutumisen kehittämisessä tulisi entistä enemmän painottaa yksilöllisyyteen ja osallisuuteen kannustamisessa, sekä hyödyntää paremmin jo integroituneita maahanmuuttajia resurssihenkilöinä kotoutumista tukevassa työssä. Kotokentän kehittämiseen haastateltavat ehdottivat yhteistyön tehostamista, sekä yhden oven mallia: ”Kotopistettä”, jonne kotoutuja ilmoittautuisi kotoutujaksi. Kotopiste toimisi matalan kynnyksen infopisteenä niin maahanmuuttajille, kuin muillekin toimijoille tiedonvälittäjänä: kooten alueen toimijat ja tapahtumat yhteen.

Tallennettuna: