Haku

Paikkatietoaineistojen hyödyntäminen korjuun suunnittelussa ja toteutuksessa : Korjuukelpoisuuskartta ja Ajourakone

QR-koodi

Paikkatietoaineistojen hyödyntäminen korjuun suunnittelussa ja toteutuksessa : Korjuukelpoisuuskartta ja Ajourakone

Opinnäytetyössä tarkasteltiin paikkatietoon perustuvia sovelluksia Korjuukelpoisuuskarttaa ja Ajourakonetta. Sovellusten tarkoituksena on helpottaa puunkorjuuta ja sen suunnittelua. Työn tavoitteena oli selvittää, mitä hyötyä näistä paikkatietopohjaisista palveluista on korjuun suunnitteluun ja ohjaukseen, sekä selvittää niiden hyötyjä myös metsäkoneiden kuljettajille.

Korjuukelpoisuuskartta on Suomen metsäkeskuksen julkaisema maaperän kantavuutta kuvaava palvelu, jonka avulla maaston kantavuusominaisuuksia voi tarkastella ennakkoon. Metsätehon ajourasuunnitteluun kehittämä Ajourakone on selainpohjainen paikkatietosovellus leimikon kokoojauraverkoston laadintaan. Sen laatimalla optimoidulla ajouraverkostolla ja hyvällä suunnittelulla voidaan vähentää korjuun kustannuksia, parantaa tehokkuutta sekä säästää luontoa.

Työn tutkimusosuus suoritettiin maastotyönä 11 harvennusleimikolla, joille tehtiin korjuujäljen tarkastus Online-mittausmenetelmän mukaisesti. Tutkimuksessa tarkasteltiin sovellusten hyödynnettävyyttä ja käytettävyyttä korjuun suunnittelussa sekä metsäkoneissa. Maastomittausten ohella haastateltiin työn tilaajien UPM:n metsäasiantuntijoita ja Metsäkonepalvelu Oy:n toimihenkilöitä ja metsäkoneenkuljettajia heidän näkemyksistään sovellusten hyödyistä. Suurimmalla osalla tutkimusleimikoilla oli käytössä pehmeiden maiden korjuuseen varusteltu suokoneketju.

Saadut tulokset perustuvat tekijöiden omiin ja haastateltujen mielipiteisiin sovelluksista. Korjuukelpoisuuskartta on kokonaisuutena toimiva ja hyödyllinen työkäyttöön sekä myös selkeä tulkita. Ajourakone vaatii lisää kehitystä ja tausta-aineistoja ollakseen hyödyllinen korjuun suunnittelussa.

Tallennettuna: