Haku

Muslimipotilaan kohtaaminen hoitotyössä

QR-koodi

Muslimipotilaan kohtaaminen hoitotyössä

Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan islamin uskonnosta johtuvia kulttuurisia tapoja, joista olisi hyvä olla tietoinen muslimipotilaita hoidettaessa. Tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja antaa tietoa islamilaisista kulttuureista sekä siitä, miten toimia, kun tapaa islamilaisia potilaita. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä eri kulttuureista ja vähentää suomalaisten ja maahanmuuttajien välisiä ristiriitoja terveydenhuollossa.

Tutkimuskysymykset ovat: Mitä asioita pitää ottaa huomioon muslimipotilaita hoidettaessa? Mitä voidaan tehdä kulttuurieroista johtuvien väärinkäsitysten välttämiseksi? Mihin rajaan asti sairaanhoitaja tai lääkäri voi hoitaa vastakkaista sukupuolta? Opinnäytetyö on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Työn puitteissa on toteutettu myös opetusvideo, joka on tarkoitettu valmistuneille sairaanhoitajille/lähihoitajille oppaaksi.

Muslimipotilaalle on mukavampi, jos hoitohenkilö on samaa sukupuolta kuin hän. Intiimeistä asioista ei aina uskalleta puhua eri sukupuolta oleville, joten mukana on hyvä olla potilaan sukupuolta oleva henkilö. Paaston aikana voidaan antaa lääkkeet vasta illalla, ellei kyseessä ole välttämätön lääkitys. Paasto ei ole pakollinen, jos potilaan ikä tai terveydentila sen estävät. Vaikka uskonnossa on monenlaisia sääntöjä, hätätilanteessa kaikki on sallittua – veren- tai elinsiirto tai sian liivatetta tai alkoholia sisältävät lääkkeet. Ruokavalio, rukoileminen ja pukeutuminen riippuvat käytännössä ihmisen omasta vakaumuksesta. Näistä kannattaa kysyä potilaalta. Sairaalassa läheiset ovat usein tiiviisti mukana muslimipotilaan luona, erityisesti saattohoidossa ja kuoleman lä-hellä. Mikäli mahdollista, potilaalle on hyvä järjestää yhden hengen huone, jolloin rukoileminen ja vieraat eivät häiritse muita potilaita ja potilas voi rauhassa noudattaa rukousaikoja.

Tallennettuna: