Haku

Cheerleadingin yleisimmät tapaturmat, niiden ensiapu ja ennaltaehkäisy

QR-koodi

Cheerleadingin yleisimmät tapaturmat, niiden ensiapu ja ennaltaehkäisy

Cheerleading on laji, jossa vaaditaan voimaa, notkeutta, tasapainoa ja saumatonta yhteistyötä. Lajiliiton alaisia harrastajia on jo noin 4000 ja määrä kasvaa jatkuvasti. Cheerleading on pääasiassa tyttöjen ja naisten suosima laji, mutta myös poikien ja miesten määrä on lisääntynyt viime vuosina. HPK Cheer Team on ollut Suomen Cheerleading liiton jäsen vuodesta 2006 ja osallistuu aktiivisesti liiton järjestämiin koulutuksiin ja kilpailuihin. HPK Cheer Teamiin kuulu noin 100 harrastajaa, jotka ovat yli 7-vuotiaita.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, kuinka paljon ja millaisia urheiluvammoja kilpacheerleadingissä syntyy. Terveydenhoitajatutkinnon kehittämistehtävänä tutkimuksen pohjalta luotiin ensiapuopas HPK Cheer Teamin valmentajien käyttöön. Cheerleadingissä syntyvistä urheiluvammoista on vain muutama amerikkalaistutkimus, eikä laji juurikaan esiinny urheiluvammoja käsittelevässä kirjallisuudessa. Suomessa liikuntatapaturmien määrä on kuitenkin 1,5 kertaistunut viimeisen 23 vuoden aikana ja riskiryhmässä ovat etenkin 15–34-vuotiaat. Kilpailutilanteessa vammoja sattuu yli 20 kertaa enemmän harjoituksiin verrattuna.

Tutkimus toteutettiin havainnoimalla kilpailuihin valmistautuvia HPK Cheer Teamin joukkueita syksyn 2008 ja kevään 2009 aikana. Tutkimuksessa todettiin, että suurin osa vammoista (93 %) syntyi yli 16-vuotiaiden sekajoukkueessa. Yhteensä vammoja oli vain 14 kappaletta, mutta pään ja kasvojen alueen vammoja oli huolestuttavan paljon, 43 % kaikista vammoista. Suurin osa vammoista syntyi nousijoille (57 %) ja vammoista 29 % syntyi perusstunteissa.

Jotta lajia voitaisiin kehittää turvallisempaan suuntaan, lisätutkimus suomalaisesta cheerleadingista on tarpeen. Etenkin vammojen ennaltaehkäisyn kannalta lajiliiton säännöt ja valmentajien koulutus ovat avainasemassa.

Tallennettuna: