Haku

Agrologi (AMK) - työllistääkö hevostalous?

QR-koodi

Agrologi (AMK) - työllistääkö hevostalous?

Hevostalouden suuntautumisvaihtoehdossa on voinut opiskella Hämeen ammattikorkeakoulussa vuodesta 1994 alkaen. Hevostalouden suuntautumisvaihtoehdosta valmistuneiden agrologien (AMK) työllistymistä on kartoitettu kerran aikaisemmin vuonna 2005, joten on tullut aiheelliseksi suorittaa uusi tutkimus. Työni toimeksiantajana toimii Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan yksikkö.

Opinnäytetyön tavoitteena on kartoittaa kuinka hyvin hevostalouden suuntautumisvaihtoehdosta valmistuneet agrologit (AMK) ovat työllistyneet, millaisiin työtehtäviin he ovat päätyneet, mikä on saavutettu palkkataso ja kuinka hyvin koulutus ja työelämä vastaavat toisiaan.

Opinnäytetyötäni varten tarvittava materiaali on kerätty Webropol-internetkyselyllä. Kysely on lähetetty kaikille hevostalouden suuntautu-misvaihtoehdosta 1996 - 2011 valmistuneille agrologeille (AMK), jotka oli mahdollista tavoittaa sähköisesti. Kysely lähetettiin myös aikuispuolelta valmistuneille sekä opintonsa keskeyttäneille, joilla oli vähintään 40 opintopistettä suoritettuna. Kysely tavoitti 143 henkilöä, ja heistä 96 vastasi. Vastausprosentiksi muodostui 67,1 %. Tulosten analysoinnissa on pääasiallisesti keskitytty nuorisopuolen vastauksiin.

Agrologin (AMK) tutkinnon tuoma ammattitaito on tällä hetkellä yli puolelle vastaajista päätoiminen tulonlähde. Vastaajien työtilanne on melko hyvä, lähes 60 % vastaajista on kokopäivätyössä ja vakituisessa työsuhteessa yli 70 % vastanneista. Yli puolet vastaajista katsoo nykyisten työtehtävien ja koulutuksen vastaavan toisiaan. Vastaajista 38,2 % on työllistynyt hevosalalle ja hieman yli neljäsosa muille aloille.

Kehittämistarpeita on työelämäyhteyksien lisäämisessä, opetuksen monipuolistamisessa ja syventämisessä sekä työelämän toimijoiden kanssa yhdessä toteutettujen hankkeiden ja projektien määrän lisäämisessä.

Tallennettuna: