Haku

Traumasensitiivinen hyvinvointipalvelu: Uuden palvelukonseptin kehittäminen palvelumuotoilun menetelmin

QR-koodi

Traumasensitiivinen hyvinvointipalvelu: Uuden palvelukonseptin kehittäminen palvelumuotoilun menetelmin

Opinnäytetyössä konseptoitiin palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen uusi, asiakaslähtöinen hyvinvointipalvelukokonaisuus, jonka tarkoituksena on kokonaisvaltaisesti tukea ihmistä omien traumojensa ja niiden moninaisten vaikutusten käsittelyssä. Prosessin eri vaiheissa hyödynnettiin niihin soveltuvia palvelumuotoilun tiedonkeruun ja visuaalisen kuvaamisen työkaluja, jotka esitellään työn palvelumuotoilun teoriaosuuden yhteydessä tarkemmin.

Opinnäytetyö tehtiin itsenäisesti ilman toimeksiantajaa. Työelämäyhteys perustuu alan asiantuntijoiden teemahaastatteluihin sekä laajaan tutkimus- ja teoriatietoon. Työn teoreettinen tietoperusta perustuu traumaa ja sen hoitoa käsittelevään kirjallisuuteen, tutkimuksiin ja muihin asiantuntijoiden julkaisuihin. Kirjoittajan kokemusasiantuntijuutta hyödynnettiin asiakasnäkökulman muodostamisessa sekä yleisesti teoriatiedon rinnalla prosessin jokaisessa vaiheessa. Prosessin ymmärrys- ja tutkimusvaiheen tietoperustaa jäsennettiin samankaltaisuuskaavion avulla, jota hyödynnettiin palvelukokonaisuuden ja -osan ideointivaiheessa.

Tuloksena on työn tietoperustan pohjalta suunnitellun hyvinvointipalvelukonseptin viitekehys ulottuvuuksineen, sekä palveluosan palvelupolkublueprint -mallinnus, jonka avulla kuvataan esimerkkiasiakkaan kulkua palvelun läpi. Nämä visuaaliset kuvaajat esitellään ja valintoja perustellaan työn tietoperustaan viitaten. Opinnäytetyön palvelumuotoiluprosessiin ei kuulunut pilotointivaihetta. Opinnäytetyön prosessin kautta voidaan tulevaisuudessa jatkaa palvelukokonaisuuden ja -osan suunnittelua ja kehittämistä mahdollisesti yhteistyössä palvelun kohderyhmän kanssa, jolloin myös palvelumuotoilun eri menetelmiä ja työkaluja tullaan hyödyntämään laajemmin.

Tallennettuna: