Haku

Kemiallisten kasvunsääteiden vaikutukset syysasterin (Aster novi-belgii) kasvukorkeuteen

QR-koodi

Kemiallisten kasvunsääteiden vaikutukset syysasterin (Aster novi-belgii) kasvukorkeuteen

Kasvien kasvua voidaan viljelyn aikana säädellä olosuhteiden muokkaamisen lisäksi kemiallisten kasvunsääteiden avulla. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, voidaanko kemiallisia kasvunsääteitä käyttämällä saada aikaan matalampia syysasterin (Aster novi-belgii) taimia ja sitä kautta tehostaa kasvin käsittelyä kuljetus- ja myymälävaiheessa. Työn tilaajana oli Taimistoviljelijät ry, jonka toiveena oli saada lisää tietoa kasvunsääteistä monivuotisilla korkeilla koristekasveilla. Aiheesta ei ole juurikaan kotimaista tutkimustietoa.

Tutkimus suoritettiin HAMK Lepaan taimitarhalla kesällä 2010. Tutkitut kasvit olivat syysasterin Herttoniemi-lajiketta ja tutkittavat kasvunsääteet B-Nine SP, sekä Korrensääde 5C Limit. Kokeessa verranteina toimivat pelkkä vesiruiskutus sekä käsittelemätön verranne. Kokeen alussa kasvit alasleikattiin ja uudelleenruukutettiin tasaisen lähtötilanteen aikaansaamiseksi. Suurin osa kasveista oli koko tutkimuksen ajan ulkona koekentällä. Lisäksi haluttiin verrata suojatun tilan vaikutuksia käsittelyihin, joten kausihuoneeseen järjestettiin koekasveja, joista osa oli käsittelemättömiä ja osa käsiteltiin Korrensääde 5C Limitillä. Kasvunsäädekäsittelyt tehtiin kaksi kertaa. Kasvukauden aikana kasveista mitattiin kasvukorkeuden kehittymistä ja havainnoitiin kukinnan alkamista ja runsautta. Kokeen lopussa mitattiin kasvien tuorepainot. Lisäksi havainnoitiin mahdollisia vioituksia.

Suuria eroja eri käsittelyiden välillä ei ilmennyt. B-Nine SP:llä käsitellyt taimet erosivat muista hieman matalamman kasvutapansa vuoksi, mutta toisaalta käsittely vähensi ja hidasti kukintaa. Korrensääde 5C Limitillä ei saatu aikaan merkittäviä tuloksia pituuskasvun hillitsemiseksi, minkä lisäksi se aiheutti kloroosia ja vaikutti kukintaan negatiivisesti. Vesiruiskutus osoittautui huonommaksi kuin verranne, sillä se vähensi kukintaa. Lisäksi vedellä ruiskutettujen kasvien tuorepainot olivat pienemmät kuin verranteen. Jatkotutkimuksissa tulisi keskittyä kasvunsääteiden eri pitoisuuksien ja käsittelytapojen vertailuun, jotta löydettäisiin parhaiten eri perennalajeille ja taimistoille sopivat vaihtoehdot.

Tallennettuna: