Haku

Omavalvontalaboratorion pätevyyden osoittaminen : Laboratorion laatukäsikirjan laatiminen ja FINAS-arviointiin valmistautuminen standardin ISO 17025 mukaisesti

QR-koodi

Omavalvontalaboratorion pätevyyden osoittaminen : Laboratorion laatukäsikirjan laatiminen ja FINAS-arviointiin valmistautuminen standardin ISO 17025 mukaisesti

Elintarvikelaki velvoittaa elintarvikealan toimijoiden omavalvontanäyttei-den analysoinnin suoritettavaksi yleisesti hyväksytyssä laboratoriossa ja se on ollut lähtökohtana tälle opinnäytetyölle. Työn tilaajana on yhdistelmä-elintarvikkeita, erilaisia jäätelötuotteita, valmistava elintarvikealan toimija, Suomen Nestlé Oy, Turengin tehdas.

Jotta toimija voi virtaviivaistaa toimintaansa ja nopeuttaa analyysien läpi-menoaikoja, jotka ovat suorassa yhteydessä lopputuotteiden vapauttamisaikoihin, on arvioitu järkeväksi hakea Eviran hyväksyntää keskeisimmille lainsäädännön tai toimijan oman HACCP-analyysin määrittelemille tarkastuksille. Koska ulkoisten, kaupallisten laboratorioiden käyttäminen tarkoittaa myös kustannuksia toimijalle, nähdään merkittävänä tavoitteena myös kustannussäästöt.

Työssä tutkittiin Eviran vaatimuksia hyväksytyille omavalvontalaboratorioille, tässä pelkästään yhdistelmäelintarvikkeita tutkiville toimijoille, sekä FINAS-vaatimuksia standardin ISO 17025 mukaisesti. Näiden perusteella kartoitettiin toimijan nykytila ja samalla rakennettiin laboratorion laatukäsikirja. Osana työtä syntyi myös erillinen toimenpidelista, joka pidettiin erillään tästä julkisesta opinnäytetyöstä.

Työn tulos on valmis ja käyttöönotettu elintarviketoimijan käyttölaboratorion laatukäsikirja. Seuraavina opinnäytetyön jälkeisinä vaiheina ovat FINAS-arviointi sekä Eviran hyväksyntähakemus.

Tallennettuna: