Haku

Poistotekstiilien hyödyntäminen : Kyselytutkimus asenteista ja mielipiteistä liittyen tekstiilien hyötykäyttöön

QR-koodi

Poistotekstiilien hyödyntäminen : Kyselytutkimus asenteista ja mielipiteistä liittyen tekstiilien hyötykäyttöön

Velog – Vetovoimaa logistiikalla Forssan seudulle – hanke oli opinnäytetyön toimeksiantaja. Opinnäytetyön tutkimusosuus on kyselytutkimus asenteista sekä mielipiteistä liittyen tekstiilien hyötykäyttöön. Sen tavoitteena oli saada tietoa siitä, minkälaista poistotekstiiliä kotitalouksissa kertyy, kuinka paljon sitä syntyy ja minne se viedään. Tavoitteena oli myös saada tietoa siitä, olisivatko vastaajat valmiita maksamaan poistotekstiilien paremmasta hyötykäytöstä ja viemään tekstiilejä uusiin kierrätyspisteisiin. Kysely suoritettiin kesällä 2011 verkkokyselynä ja siihen vastasi 159 ihmistä ympäri Suomea.

Vastaajista suurin osa oli nuoria, pienessä kotitaloudessa asuvia, korkeasti koulutettuja naisia. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että kyselyyn vastanneet ihmiset olivat kiinnostuneita poistotekstiilien paremmasta hyötykäytöstä sekä yleisellä tasolla valveutuneita tekstiilien kierrättäjiä ja hyötykäyttäjiä. Vaikka vastaajat olivat kiinnostuneita poistotekstiilien paremmasta hyötykäytöstä ja olisivat esimerkiksi valmiita lajitelmaan jätteensä paremmin, jotta tekstiilit saataisiin paremmin hyötykäytettyä, harvat olivat kuitenkin valmiita siitä maksamaan.

Kuten monet aikaisemmat tutkimukset, myös kyselyn tulokset osoittivat, että eniten kertyviä poistotekstiilejä ovat naisten vaatteet ja suosituin poistotekstiilien hyödyntämistapa on niiden uudelleenkäyttäminen. Esimerkiksi kirpputoritoiminta on erittäin suosittua Suomessa. Suomen neljästä suurimmasta poistotekstiilihyödyntäjästä, joita ovat Suomen Punainen Risti, Fida International, UFF-yhdistys sekä Pelastusarmeija, oli UFF-yhdistys eniten käytetty.

Opinnäytetyön teoriaosuus sisältää tietoa jätelaista, jätteiden määristä, tekstiilijätteiden hyödyntämistavoista sekä hyödyntäjistä, tekstiilituotteen elinkaaren sekä poistotekstiilien hyödyntämisen jätelain etusijaisuusperi-aatteen eli jätehierarkian mukaisesti.

Tallennettuna: