Haku

Ikääntyvien tarpeet ja odotukset terveellisen ravitsemuksen suhteen : Forssan seutu

QR-koodi

Ikääntyvien tarpeet ja odotukset terveellisen ravitsemuksen suhteen : Forssan seutu

Tässä opinnäytetyössä tarkoituksena oli kartoittaa, mitkä tekijät vaikuttavat ikääntyvien ostopäätöksiin ja ruokailutottumuksiin. Tavoitteena oli myös selvittää, mistä ja millaista tietoa ikääntyvät saavat terveellisestä ravinnosta. Tiedot kerättiin teemahaastattelulla (N=11) ja vastausten analysoinnissa käytettiin induktiivista sisällönanalyysiä. Haastatteluun osallistuvat olivat iältään 55–65-vuotiaita. Opinnäytetyö on osa kansainvälistä Bio Life -projektia (Business Innovation Opportunities – Life Improvement and food for the elderly), jonka tavoitteena on kehittää uusia tuotteita ja palveluita tukemaan ikääntyvien terveellistä ravitsemusta.

Opinnäytetyössä käytettyjen tutkimusten mukaan ikääntyvien on vaikea tulkita pakkausmerkintöjä. Tutkimusten mukaan elämäntapaohjauksella voidaan vaikuttaa toimintakyvyn ylläpitämiseen ja sairauksien ehkäisyyn.

Opinnäytetyön tulosten mukaan haastateltavat saivat tietoa terveellisestä ravitsemuksesta terveydenhuoltohenkilökunnalta, harrastusten kautta ja tiedotusvälineistä. Haastateltavien saama tieto koostui elämäntapaohjauksesta, sairauteen liittyvästä tiedosta sekä tiedosta ruoan vaikutuksista ja ravitsemussisällöstä. Ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä olivat tiedostava ruoanvalmistus, ympäristö ja elinpiiri. Heikentynyt toimintakyky aiheutti haastateltaville sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia ostopäätöksiin ja ruokailutottumuksiin.

Suomalaiset ikääntyvät ihmiset haluavat ostaa suomalaista, puhdasta ja terveellistä ruokaa, joka on pakattu yksinkertaisesti, ilman ylimääräistä pakkausmateriaalia. Jatkotutkimusehdotuksena on selvittää sairaanhoitajan roolia elämäntapaneuvonnan ja terveellisen ravitsemuksen ohjaajana.

Tallennettuna: