Haku

Mieshoitajan merkitys mielenterveyskuntoutuksessa : "Miehen mielet yhdistää niin se on tosi elämää"

QR-koodi

Mieshoitajan merkitys mielenterveyskuntoutuksessa : "Miehen mielet yhdistää niin se on tosi elämää"

Tässä opinnäytetyössä selvitettiin, millainen on hyvä hoitaja ja mitkä ovat hoitajan tehtävät mielenterveyskuntoutujan näkökulmasta sekä erityisesti millaisia odotuksia mielenterveyskuntoutujat kohdistavat mieshoitajiin. Opinnäytetyössä selvitettiin myös, miten stereotypiat eli vallitsevat mielikuvat miehistä näkyvät mieshoitajan roolissa. Tutkimustuloksia voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi henkilöstösuunnittelussa sekä käytettävissä olevien resurssien kohdistamisessa tiettyihin työtehtäviin ja tietyille mielenterveyskuntoutuksen asiakasryhmille.

Opinnäytetyön haastattelut toteutettiin Etelä-Suomen alueella toimivassa yksityisessä mielenterveyskuntoutujille palveluja tarjoavassa palvelukodissa, jonka tavoitteena on kuntouttaa asiakkaita mahdollisimman itsenäiseen elämään tukien heitä arjen tehtävissä. Yrityksen keskeisiä arvoja ovat vastuullisuus, asiantuntijuus, ainutlaatuisuus ja yhteisöllisyys.

Opinnäytetyön viitekehys koostuu aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta, tutkimuksista ja julkaisuista. Opinnäytetyö on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Aineiston keruussa käytettiin teemahaastattelumenetelmää. Haastattelut tehtiin yksilöhaastatteluina yhteistyökumppanin toimipisteessä syyskuussa 2012 ja haastateltavat olivat mielenterveyskuntoutujia. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä litteroidusta materiaalista. Opinnäytetyön keskeisin tulos oli mieshoitajiin kohdistuvien odotusten ja mieshoitajan tehtävien kokoaminen kolmeen yläkäsitteeseen: miehen malli ja tuki, miesten työt sekä fyysinen voima. Opinnäytetyön perusteella on todettavissa, että sekä mies- että naishoitajia tarvitaan mielenterveyskuntoutuksessa. Opinnäytetyön tulokset tukevat myös toimintamalleja, joissa esimerkiksi tietyt ryhmätoiminnot on tarpeenmukaista suunnata tietyn sukupuolen edustajille, jotta vuorovaikutusta ja samaa sukupuolta olevan hoitajan tukea voidaan hyödyntää tehokkaasti osana mielenterveyskuntoutusta.

Tallennettuna: