Haku

Vahvuudet voimaksi – Vahvuustyöskentelymalli korkeakouluopiskelijan henkisen hyvinvoinnin tukena

QR-koodi

Vahvuudet voimaksi – Vahvuustyöskentelymalli korkeakouluopiskelijan henkisen hyvinvoinnin tukena

Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä luotiin vahvuustyöskentelymalli. Vahvuustyöskentelymallia tutkittiin seuraavien kysymysten avulla: Millainen on toimiva vahvuustyöskentelymalli korkeakoulukontekstissa sekä millaisia kokemuksia korkeakouluopiskelijat saivat vahvuustyöskentelystä. Tutkimus toteutettiin VOIMA-hankkeelle, jonka tarkoituksena on tukea Hämeen ammattikorkeakoulun ja Haaga-Helian opiskelijoiden hyvinvointia korona-aikana. Tämä opinnäytetyö rajautui koskemaan vain Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Opinnäytetyön taustalla on nuorten lisääntyneet henkisen hyvinvoinnin haasteet. Tietoperustassa käsitellään korkeakouluopiskelijoiden henkistä hyvinvointia, itsetuntemusta, työelämävalmiuksia sekä positiivista psykologiaa ja sen mahdollisuuksia vaikuttaa myönteisesti henkiseen hyvinvointiin.

Tutkimuksen toiminnallinen osuus koostui vahvuustyöskentelymallin kehittämisprosessista. Vahvuustyöskentelymallia suunniteltiin ja testattiin VOIMA-hankkeen työntekijöiden, Hämeen ammattikorkeakoulun hyvinvointituutoreiden sekä opiskelijoiden kanssa. Näissä tapaamisissa syntyi opinnäytetyön aineisto. Aineisto analysointiin teemoittelulla.

Vahvuuksien tunnistamisen todettiin olevan prosessi, ja siksi vahvuustyöskentely korkeakoulussa olisi hyödyllisintä pilkkoa pieniksi kokonaisuuksiksi opintojen ajalle. Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta, että toimiva vahvuustyöskentely korkeakoulukontekstissa koostuu lyhyistä kertatoteutuksista pienissä, mieluiten tutuissa ryhmissä ja työskentelyllä on osallistava sekä keskusteleva luonne. Vahvuustyöskentely tuotti kokemuksina eniten opiskelijoissa itsereflektiota, monimuotoisuuden ymmärrystä ja hyväksyntää sekä tunteina uteliaisuutta, innostuneisuutta, hyväksyntää ja kunnioitusta.

Tallennettuna: