Haku

Mobilisoitu pilkkeen valmistusyksikkö

QR-koodi

Mobilisoitu pilkkeen valmistusyksikkö

Tämän opinnäytetyön tarkoitus on muodostaa koneketju, jolla tehostetaan pilkkeen valmistusurakointia omassa koneurakointia harjoittavassa yrityk-sessäni. Työssä on tarkoitus ketjuttaa olemassa olevia tehdasvalmisteisia puunkäsittely- ja työstölaitteita sekä valmistaa omatoimisesti pilkekonee-seen kytkettävä hinattava syöttöpöytä.

Keväisin yksi urakointityö on polttopuiden eli pilkkeen valmistaminen asiakkaille. Asiakkaan vaihtuvat ja heillä pilkottavien puiden määrä vaih-telee muutamista kuutioista satoihin kuutioihin. Opinnäytetyön tarkoituk-sena on valmistaa koneketju, jossa on yhdistettynä kaikki pilkkeentekoon työmaalla tarvittavat koneet yhtenä hinattavana ketjuna. Koneketjun muo-dostaminen on tarpeellinen, sillä muutaman puukuution työmaille siirty-miseen saattaa kulua moninkertainen aika verrattuna työn suorittamiseen. Työn päätarkoitus on tehostaa koneiden kuljetuslogistiikkaa sekä nopeut-taa pilkkeen valmistumista m³/h. Opinnäytetyön teoriaosassa tutkitaan pilkkeen valmistusta ja kulutusta Suomessa.

Koneketjun suunnittelu alkoi paperiluonnoksilla hinattavan syöttöpöydän rakentamisesta. Syöttöpöydän tuli olla hinattavaa mallia ja rakenteeltaan yksinkertainen mutta kestävä. Syöttöpöydän ensimmäisen version valmis-tuttua sitä koekäytettiin ja samalla saatiin käyttökokemuksia ja kehityside-oita.

Koneketjun muodostaminen nopeutti huomattavasti työmaiden välillä ta-pahtuvaa liikkumista. Syöttöpöydän helppo liikuteltavuus ja sen kulkeu-tuminen työmaille tehosti pilkkeen valmistusta siten, että kuutiotuotos tunnissa nousi yli kaksinkertaiseksi. Aikaisemmin kohteet, joissa oli isom-pia, tukkikokoluokan puita, olivat työläitä ja hitaita sekä vaativat fyysistä ponnistelua. Hankalammat kohteet muuttuivat nyt yhtä helpoiksi syöttö-pöydän ansiosta. Tapauksissa, joissa työ ei vaadi puiden siirtämistä pil-kontapaikalle tai sieltä pois, selvittiin yhden henkilön työpanoksella. Työ oli jatkuvaa ja pöydän täyttäminen ei hidastanut tuotosta. Kohteissa, joissa puita jouduttiin siirtämään paikasta toiseen, todettiin vaadittavan edelleen toisen henkilön ja traktorin panos.

Tallennettuna: