Haku

Satakieli-pedagoginen leikki oppimisen edistäjänä 3–5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksessa

QR-koodi

Satakieli-pedagoginen leikki oppimisen edistäjänä 3–5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksessa

Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma perustuu Reggio Emilia -pedagogiikkaan pohjautuvaan Satakieli-pedagogiikkaan. Se on melko uusi työmenetelmä varhaiskasvatuksessa eikä sitä ole vielä paljoakaan tutkittu. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, minkälaisia käsityksiä Hämeenlinnan päiväkodin kasvattajilla on Satakieli-pedagogisesta leikistä oppimisen edistäjänä 3–5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksessa sekä miten Satakieli-pedagogista leikkiä tulisi kehittää oppimisen näkökulmasta. Tutkimuksen aineisto kerättiin yksilöllisillä teemahaastatteluilla, joihin osallistui kolme lastentarhanopettajaa.

Tutkimuksen mukaan 3-5-vuotiaiden lasten Satakieli-pedagogiset leikit ovat teemoiltaan hyvin monipuolisia, tutkivia sekä kokeilevia. Leikeissä yhdistyvät lapsilähtöisyys, niin kasvattajien kuin lasten luovuuden ja mielikuvituksen käyttäminen ja oppimisen näkökulma. Lisäksi lapsia erityisesti kiinnostavat sekä heidän elämässään ajankohtaiset asiat näkyvät leikeissä. Kasvattajat hyödyntävät erilaisia leikkiympäristöjä, jolloin leikkien teemat lisääntyvät. Lapsia innostetaan Satakieli-pedagogiseen leikkiin dialogin kautta, olemalla aidosti läsnä sekä lasten kanssa mukana leikkien. Pedagoginen dokumentointi on myös tärkeää päiväkodin arjessa ja jokaisella kasvattajalla on niin vastuu kuin velvollisuuskin dokumentoida. Satakieli-pedagogiikka on monipuolinen ja lapsilähtöinen työmenetelmä, joka edistää oppimista.

Kasvattajien mukaan Satakieli-pedagogista leikkiä tulisi kehittää pitkäkestoisemmaksi ja leikkiympäristöjä voisi rikastuttaa esimerkiksi ateljeilla, työpajoilla sekä valopöydillä. Kasvattajat voisivat antaa lapsille enemmän aikaa päiväkodin arjessa, lisäksi pedagogista dokumentointia ja projektiluonteisempaa toimintaa voisi lisätä.

Tallennettuna: