Haku

Automaattilypsyyn siirtyminen

QR-koodi

Automaattilypsyyn siirtyminen

Opinnäytetyöni tavoitteena oli selvittää syyt, jotka ensisijaisesti vaikuttavat automaattilypsyyn siirtymisen onnistumiseen ja mitä ongelmia siirtymisessä voi ilmetä. Tarkoituksena oli luoda perusopas, jota automaattilypsyyn siirtymistä suunnitteleva voi käyttää monipuolisesti hyväkseen suunnittelu- ja siirtymävaiheissa.

Selvitys toteutettiin tutustumalla neljään jo toiminnassa olevaan automaattilypsytilaan. Pyrin selvittämään suunnittelussa, siirtymisessä ja toiminnassa mahdollisesti ilmenneitä ongelmia ja niiden ratkaisemiseksi käytettyjä keinoja. Osallistuin myös yhden automaattilypsyyn siirtyvän tilan robotin käyttöönottoon ja tutkin sen onnistumista. Työssäni olen myös haastatellut kahden eri laitetoimittajan edustajaa sekä yhtä maaseutukeskuksen neuvojaa automaattilypsyn käyttöönottoon liittyvissä asioissa. Lisäksi olen työssäni käyttänyt hyväksi alan kotimaista ja kansainvälistä kirjallisuutta.

Automaattilypsyyn siirtymisen onnistumisen edellytyksiä ovat riittävä perehtyminen asiaan ja perusteellinen suunnittelu. Tuottajan tulee olla kiinnostunut automaattilypsystä ja odotusten tulee olla realistiset. Suunnittelussa tulisi painottaa riskien ennaltaehkäisyä ja mahdollisten ongelmien ratkaisua jo ennen niiden syntymistä. Työssä jaksaminen tulee huomioida koko prosessin aikana. Käyttöönottoon ja siirtymävaiheeseen tulee valmistautua huolellisesti, sekä hoitajien että eläinten hyvinvointi huomioon ottaen.

Tuottajan olisi hyvä olla yhteydessä automaattilypsyä harjoittaviin tuottajiin ja pyrkiä oppimaan heidän kokemuksistaan. Työskentely automaattilypsytilalla auttaa hahmottamaan omia käsityksiä automaattilypsystä, joten tuottajan kannattaa käyttää tällainen mahdollisuus hyödyksi, mikäli kokemusta automaattilypsystä ei ennestään ole. Kokeneilta tuottajilta kannattaa myös pyytää käytännön apua omaan automaattilypsyn käyttöönottoon.

Tallennettuna: