Haku

Suomalaisten heterosuhteiden päättymisen kokemukset ja syyt: naisten ja miesten näkökulmien vertailu

QR-koodi

Suomalaisten heterosuhteiden päättymisen kokemukset ja syyt: naisten ja miesten näkökulmien vertailu

Opinnäytetyön aiheena oli tutkia suomalaisten naisten ja miesten välisen heterosuhteen päättymisen eli eron syitä sekä kokemuksia 2000-luvulla. Opinnäytetyössä tarkasteltiin eroa jättäjien ja jätettyjen näkökulmasta. Tavoitteena oli selvittää, miten naisten ja miesten erokokemukset sekä syyt eroavat toisistaan. Lisäksi tarkoituksena oli saada lisätietoa naisten eron kokemuksista ilman, että nainen on yhdistetty lapseen äitinä. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä.

Tutkimuksen aineistoina käytettiin tietokirjoja, joissa niin naiset kuin miehet kertovat parisuhteidensa päättymisistä eli eroista. Kirjoja oli yhteensä viisi. Kirjoista kaksi sisälsi miesten kertomuksia, yksi naisten kertomuksia ja kaksi kirjaa sisälsi molempien sukupuolten kertomuksia. Naisten kertomuksia oli 39 ja miesten kertomuksia 38. Jättäjiä oli 43 ja jätettyjä 35. Analysointimenetelmänä käytettiin teemoittelua. Teemoittelun osa-alueet eron syissä olivat pettäminen, väkivalta, päihde- ja mielenterveysongelmat, seksuaalisen kanssakäymisen puute, taloudelliset haasteet, erilleen kasvaminen, kommunikointiongelmat sekä lapsettomuus. Eron kokemukset analysoitiin teemoilla negatiivinen, positiivinen ja ei mielipidettä. Tietoperustana käsiteltiin suomalaisten parisuhteiden päättymistä sekä heteroseksuaalisia suhteita.

Aineiston perusteella huomattiin, että pettäminen oli niin miehillä kuin naisilla yleisin syy eroon. Miehillä toiseksi suurin syy oli seksuaalisen kanssakäymisen puute, kun taas naisilla erilleen kasvaminen sekä kommunikointiongelmat. Miehet kokivat eron naisia enemmän negatiivisena. Miehiin verrattuna naisilla oli positiivisen ja negatiivisen välillä pieni ero. Johtopäätöksenä todetaan, että on henkilö jättäjä tai jätetty, miehet kokevat eron naisia negatiivisemmin.

Tallennettuna: