Haku

Sosiaalisen median lainsäädäntöä tietojenkäsittelijälle

QR-koodi

Sosiaalisen median lainsäädäntöä tietojenkäsittelijälle

Tämä opinnäytetyö käsittelee sosiaalisen median ja lainsäädännön yhteyksiä tietojenkäsittelijän työssä. Työn toimeksiantaja on HAMKin arjen palveluiden ja teollisuuden digitaalisuuden tutkimusyksikkö. Yksikössä tutkitaan digitaalista työskentelyä ja opetusta sekä tuotetaan yrityksille ja organisaatioille kehittämis- ja innovaatiopalveluja. Sen tuottaman digitaalisen osaamisen avulla kehitetään terveyttä, hyvinvointia ja arkea tukevia palveluita. Tutkimushankkeet ovat työelämälähtöisiä.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, kohtaako sosiaalisen median parissa työskentelevä tietojenkäsittelijä työssään tilanteita, joissa joutuu pohtimaan lainsäädäntöön liittyviä asioita. Tarkoituksena oli myös kerätä tietoa siitä, miten näitä tilanteita tunnistetaan ja ratkaistaan.

Työn teoriaosuus koostuu uudesta oikeuskirjallisuudesta, voimassa olevasta lainsäädännöstä, aiheeseen liittyvistä tutkimuksista ja viranomaisten ohjeista. Empiirisen osuuden tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusta. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla asiantuntijoita ja analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen.

Tutkimuksesta ilmeni, että tietojenkäsittelijä kohtaa työssään tilanteita, joissa tarvitaan tietoa lainsäännöksistä. Tilanteet tunnistettiin melko hyvin, ja varsinkin lisenssiasiat ja henkilötietojen suojaan liittyvät määräykset olivat tuttuja. Nämä myös koettiin tärkeimmiksi asioiksi. Lisäkoulutusta kaivattiin IT -yrittäjyyteen ja tietoturvaan liittyvistä lakiasioista. Kaikkiin tutkimuskysymyksiin saatiin vastaukset.

Opinnäytetyö on erittäin ajankohtainen myös aiheeseen liittyvien uutisten takia. Ne kertovat valtioista, jotka vakoilevat kansalaisten sähköposteja ja sosiaalisen median tilejä. Aihe tarjoaa myös runsaasti mahdollisuuksia jat-kotutkimukseen ja uusiin opinnäytetöihin.

Tallennettuna: