Haku

Ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuuksien ja -tietoisuuden selvittäminen Porissa

QR-koodi

Ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuuksien ja -tietoisuuden selvittäminen Porissa

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Porissa toimivien grilli- ja pikaruokaravintoloitsijoiden akryyliamiditietoisuutta. Työn tilaaja on Porin terveysvalvonta, jonka valvottavat kohteet ovat Porin lisäksi Nakkilassa, Eurajoella, Ulvilassa ja Harjavallassa. Työn kohderyhmä rajattiin koskemaan vain Porissa paikallisesti toimivia ravintoloita. Työn kokeellisessa osuudessa selvitettiin kuuden ravintolan valmistamista ranskanperunoista akryyliamidipitoisuudet laboratoriokokein. Akryyliamiditietoisuutta selvitettiin näytteenoton yhteydessä tehdyn haastattelun lisäksi sähköisellä kyselyllä, joka lähetettiin sähköpostitse kaikille Porissa toimiville grilli- ja pikaruoka-alan toimijoille. Tässä opinnäytetyössä kokeellista osuutta tukee kirjallisuuskatsaus, jossa tutustutaan akryyliamidia koskevaan lainsäädäntöön, terveysvaikutuksiin ja tutkimusmenetelmään. Työn tulokset kertovat, että akryyliamidi on vieras käsite elintarviketoimijoille. Pienestä otannasta vain kaksi tiesi akryyliamidin, mutta tiedot olivat puutteellisia. Lisäksi ranskanperunoiden näytteenotossa havaittiin, ettei yhdelläkään kohteella ollut keittiössä esillä paisto-ohjeita tai värikarttoja ranskanperunoiden oikeanlaiseen paistamiseen. Ravintoloiden omavalvontajärjestelmissä ei ollut mainintaa akryyliamidista. Tulokset kertovat Porin terveystarkastajille, millä tasolla akryyliamiditietoisuus on, ja kuinka jatkossa kannattaa tiedottaa elintarviketoimijoita. Kyselyn tulosten perusteella suosituimmat kanavat tiedottamiseen ovat sosiaalinen media, sähköposti ja terveysvalvonnan nettisivut.

Tallennettuna: