Haku

Opas aloittavalle jauhopukkikasvattajalle - Tutkimushankkeen loppuraportti

QR-koodi

Opas aloittavalle jauhopukkikasvattajalle - Tutkimushankkeen loppuraportti

Ei ole kovin tavallista, että alkutuotantoon saadaan kokonaan uusi laji, jolle on kehitettävä täysin uudenlaiset tuotantoprosessit ja toimitusketjut sekä huomioitava lait, säädökset sekä tuotantohygienia. Hyönteisraaka-aineen käyttö ja prosessointi on kuitenkin uutta myös elintarvike- ja rehuteollisuudelle. Hyönteiset voivat tarjota uusia kestäviä ratkaisuja myös biokiertotalouteen ja hyönteisten massatuotanto mahdollistaa erilaisten sivuvirtojen käsittelyn tehokkaasti arvokkaammiksi tuotteiksi, kuten rehun raaka-aineiksi. Hyönteisistä voidaan saada uusia superfood-innovaatioita, eläinten hyvinvointia lisääviä kotimaisia rehuvalkuaisia tai kasvin puolustuskykyä vahvistavia kierrätyslannoitteita. Hyönteisalalla on potentiaalia nopeaan kasvuun, mutta uutuus luo myös haasteita. Koska hyönteisala on vielä melko nuori, tämä opas on koottu kaikille syötävistä hyönteisistä, jauhopukeista tai niiden kasvatuksesta kiinnostuneille lisäämään tietoa alan mahdollisuuksista.

Hämeestä hyönteiskeskus (HämIncent) -hanke lähti tältä pohjalta keräämään aineistoa, jotta alan tietoisuus lisääntyy. Tämä julkaisu perustuu HämIncent-hankkeen aikana kerättyyn materiaaliin ja se on koottu yritystoimeksiannon pohjalta. HämIncent-hanke toteutettiin Hämeen ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyönä vuosien 2018–2020 aikana. Hanketta rahoitettiin Euroopan aluekehitysrahaston Vipuvoimaa EU:lta kehittämisohjelmasta 2014–2020.

Tallennettuna: