Haku

Painehaavojen tunnistaminen ja arviointi päivystyksessä

QR-koodi

Painehaavojen tunnistaminen ja arviointi päivystyksessä

Päivystyspoliklinikan potilaiden väestörakenne on muuttunut viimeisten viiden vuoden aikana iäkkäämpiin potilaihin. Painehaavojen arviointi päivystyksessä on entistä ajankohtaisempi potilaiden pidentyneiden odotusaikojen vuoksi ja tästä aiheutuvat riskitekijät pitäisi huomioida kattavammin hoitotyössä. Painehaavariskipotilaalle painehaava voi kehittyä jo tunneissa riippuen riskitekijöistä ja painehaavojen ehkäisytoimien käytöstä. Painehaavat ovat kasvava ongelma, ja niiden vaikutukset näkyvät käytännössä kaikkialla terveydenhuollossa.

Sairaalaperäiset painehaavat ja -vauriot kuormittavat potilaita merkittävästi ja niiden hoidosta on tulossa yhä kalliimpaa. Painehaavoja arvioidaan esiintyvän Suomessa vuosittain lähes 55 000–85 000 ja niiden kustannukset ovat useita satoja miljoonia euroja. Päivystyksen hoitajalla on keskeinen asema painehaavojen tunnistamisessa sekä näiden ehkäisyssä. Tutkimustietoon pohjautuen toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena syntyi kirjallinen taskumuistilista sekä infograafi päivystyksen hoitajille muistin tukemiseksi, mitä täytyy ottaa huomioon painehaava- ja painehaavariskipotilaan hoidossa ja painehaavojen ehkäisyssä päivystyksessä. Toiminnallisen tuotoksen lisäksi tavoitteena oli opinnäytetyön tekijän ammatillinen kasvu ja opittujen asioiden soveltaminen opinnäytetyönprosessin aikana. Opinnäytetyön aihe on rajattu jo olemassa olevien painehaavojen tunnistamiseen, painehaavariskipotilaan sekä painehaavojen ehkäisyyn asentohoidon avulla päivystyksessä olevien mahdollisuuksien mukaan sekä kirjaamiseen. Painehaavojen arvioinnissa ja ehkäisyssä päivystyksessä aihealue on rajattu painehaavojen ulkoisiin tekijöihin, joihin tietenkin vaikuttavat sisäiset tekijät, joihin päivystyksessä voidaan vaikuttaa.

Opinnäytetyön tietoperusta pohjautuu aikaisempaan tutkittuun tietoon. Tiedonlähteenä on käytetty oppikirjoja, tietosanakirjoja, kandidaatintöitä sekä luotettavia verkkojulkaisuja. Tutkimustietoa on käsitelty kriittisesti. Aineisto on kvalitatiivista, jolla on pyritty tuomaan työn merkitys ilmi kokonaisvaltaisesti lukijalle. Opinnäytetyön tekijä on hyödyntänyt myös omaa työkokemustaan päivystyksessä hoitotyön ammattilaisena painehaavan arvioinnin kehittämisessä.

Tallennettuna: