Haku

Tekoälyn vaikutus ohjelmoinnin opetukseen: vertailussa Copilot ja ChatGPT

QR-koodi

Tekoälyn vaikutus ohjelmoinnin opetukseen: vertailussa Copilot ja ChatGPT

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten tekoäly tulee vaikuttamaan ohjelmoinnin opetukseen ja kuinka tekoälyä hyödyntävät Copilot ja ChatGPT eroavat toisistaan. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Hämeen ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutusohjelma.

Opinnäytetyön teoreettinen osuus koostuu yleisimmistä tekoälyn käsitteistä kuten tekoälyn määritelmästä, historiasta, kehityksestä ja eettisistä ongelmista. Tämän lisäksi tietopohjassa tarkastellaan kahta merkittävää tekoälyohjelmaa, Githubin Copilotia ja ChatGPT:tä, sekä niiden kehitystä, toimintaa, hyötyjä ja haittoja. Opinnäytetyö on toiminnallinen ja tutkimusaineisto kerättiin vertailu- sekä teemahaastattelu menetelmiä hyödyntämällä. Tuloksia havainnollistetaan opinnäytetyössä lainauksien sekä kuvankaappauksien avulla.

Tutkimus osoitti, että tekoälyllä on potentiaalia toimia arvokkaana apuvälineenä ohjelmistokehityksen prosessissa sekä ohjelmoinnin opetuksessa. Kuitenkin tällaisen potentiaalin toteuttamiseksi on tärkeää tunnistaa ja käsitellä tekoälyn eettisiä haasteita sekä varmistaa sen vastuullinen ja turvallinen hyödyntäminen. Näin ollen, tutkimus korostaa tarvetta kehittää ja soveltaa opetusmetodeja, jotka mahdollistavat tekoälyn tehokkaan hyödyntämisen.

Tallennettuna: