Haku

Taitavasti tunteella-opas tunteiden säätelyyn lastensuojelun sijaishuollon asumisyksikön nuorille

QR-koodi

Taitavasti tunteella-opas tunteiden säätelyyn lastensuojelun sijaishuollon asumisyksikön nuorille

Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa tunteiden säätelystä sekä siitä, miten dialektista käyttäytymisterapiaa (DKT) voidaan hyödyntää tunteiden säätelyn kehittämisessä. Työelämäkumppanina toimi asumispalveluita ja lasten ja perheiden palveluita tarjoava Alva Hyvinvointi Oy. Tarkoituksena oli luoda opas tunteiden säätelystä lastensuojelun sijaishuollon asumisyksikön 12‒17-vuotiaille nuorille. Oppaasta nuoret saavat tietoa tunteiden säätelytaidoista ja voivat harjoitella ja kehittää omia tunnetaitojaan. Alva Hyvinvoinnin on tarkoitus hyödyntää opasta nuorten kanssa taitoryhmä-harjoittelussa. Opas tukee myös ohjaajia taitoryhmän toteutuksessa.

Teoreettisessa viitekehyksessä esitetään aluksi yleistä tietoa tunteista, tunnesäätelystä ja tunnetaidoista. Seuraavaksi syvennytään tarkastelemaan Marsha Linehanin kehittämän dialektisen käyttäytymisterapian lähtökohtia ja taitoharjoittelua. Työ toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Asumisyksikön ohjaajien kanssa käytyjen avoimien haastatteluiden avulla selvitettiin oppaan päämääriä ja tavoitteita. Yhteistyökumppanin toiveesta oppaan harjoitteiden pohjamateriaalina sovellettiin dialektisen käyttäytymisterapian aineistoa.

Opinnäytetyön tuotoksena syntyi asumisyksikön nuorille suunnattu Taitavasti tunteella-opas. Kuvitettu opas on 31-sivuinen ja sisältää tietoa tunteiden säätelystä sekä 14 taitoharjoitetta. Taidoissa ja harjoituksissa keskitytään parantamaan stressinsietokykyä, reagointia negatiivisiin tilanteisiin, vuorovaikutusta ja kykyä olla läsnä. Opas on suunniteltu käytettäväksi ryhmäharjoittelussa, mutta se toimii myös itsenäisessä harjoittelussa ja opitun kertaamisessa.

Ohjaajilta saatu palaute oppaasta oli positiivista. Alva Hyvinvointi oli tyytyväinen yhteistyöhön ja oppaan lopputulokseen. Asetetut tavoitteet saavutettiin. Yritys ottaa oppaan käyttöön taitoryhmässä sekä asiakas‒ohjaaja-työskentelyssä. Oppaan sisältöä ei rajattu liikaa, jostta sitä voi tulevaisuudessa hyödyntää työskennellessä myös muiden asiakasryhmien kanssa.

Tallennettuna: