Haku

Metsähallituksen luontopalveluiden reittimerkintöjen nykytila ja kehittäminen

QR-koodi

Metsähallituksen luontopalveluiden reittimerkintöjen nykytila ja kehittäminen

Opinnäytetyön aiheena on Metsähallituksen luontopalveluiden ylläpitämien kansallispuistojen ja retkeilyalueiden reittimerkintöjen kehittäminen. Työn tavoitteena on saada uusia näkökulmia reittimerkintöjen kehittämiseen liittyen ja yhtenäistää näkemykset valtakunnallisella tasolla. Tarkasteltavia kehityskohteita reittimerkintöihin ovat muun muassa materiaali, näkyvyys ja niiden ulkoasu.

Työ toteutettiin tutkimushaastatteluna ja työn tilaajana toimi Metsähallituksen Järvi-Suomen luontopalvelut. Haastattelut toteutettiin vuoden 2023 alussa sähköpostitse. Haastateltavia oli yhteensä 16 ja he ovat Metsähallituksen luontopalveluilla työskenteleviä kenttäpäälliköitä ja virkistyskäytön asiantuntijoita sekä erityisasiantuntijoita. Haastattelukysymyksiä oli yhteensä yhdeksän.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa käydään läpi työn tilaaja sekä aiemmin teetetyt tutkimukset aiheesta. Teoriaosiossa tarkastellaan metsien virkistyskäyttöä ja retkeilyn historiaa. Metsähallituksen ylläpitämät kansallispuistot ja retkeilyalueet esitellään lyhyesti sekä tarkastellaan niiden asiakaskuntaa. Reittimerkinnät osiossa tarkastellaan reittimerkintöjä yleisesti sekä kansainvälisellä tasolla. Nykyisistä reittimerkinnöistä esitellään reittimerkintätavat sekä niissä käytetyt materiaalit, symbolit ja värit.

Haastattelussa kerättiin mielipiteitä reittimerkintöjen tulevaisuuteen liittyen. Haastattelun tuloksista selvisi, että yhtä oikeaa tapaa reittimerkintöihin ei ole ja ympäri Suomea on eri käytännöt. Haastateltavat kannattivat metallisia viittoja, niiden pitkän elinkaaren vuoksi. Reittimerkintöjen näkyvyyden parantamiseksi ehdotettiin muun muassa heijastavien materiaalien käytön lisäämistä. Haastatteluun vastanneet olivat sitä mieltä, että reittimerkintöjä tulee olla riittävästi. Reittimerkinnät olisi hyvä olla selkeitä ja niissä käytettävien värien ja fonttien tulee näkyä hyvin maastossa.

Opinnäytetyön tuloksista saatiin uusia näkökulmia reittimerkintöjen suunnitteluun. Tuloksia voidaan hyödyntää viitoitussuunnitelman teossa.

Tallennettuna: