Haku

Asiakastyön dokumentointi työvälineenä : sosiaalisen kuntoutuksen työtoiminnan ohjaajien ajatuksia kirjaamisen merkityksestä

QR-koodi

Asiakastyön dokumentointi työvälineenä : sosiaalisen kuntoutuksen työtoiminnan ohjaajien ajatuksia kirjaamisen merkityksestä

Asiakastyön dokumentointi on osa kaikkea sosiaalialan työtä, ja se tulisi nähdä työtehtävänä, jolla on tärkeä merkitys. Asiakastyöstä kirjataan tietoa, jota hyödynnetään paitsi asiakastyön tueksi myös muihin tarkoituksiin. Hyvinvointialueuudistuksen ja uuden asiakastietolain myötä kirjaamisen yhtenäisyyteen on viime vuosina alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Mikäli kirjaukset ovat kaikkialla yhdenmukaisia ja tieto siten vertailukelpoista, palveluita voidaan kehittää yhä paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Jotta dokumentointia voidaan alkaa yhdenmukaistamaan, on tärkeää tutkia työtä tekevien ammattilaisten tämän hetkisiä kokemuksia kirjaamisesta. Jos dokumentointia ei koeta merkityksellisenä, sitä tuskin tehdään huolellisesti, jolloin kirjattu tieto ei ole laadukasta eikä palvele tarkoitustaan. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä sosiaalisen kuntoutuksen työtoiminnan ohjaajat dokumentoinnista ja sen merkityksestä ajattelevat.

Tutkimuksessa perehdyttiin sosiaalihuoltolain mukaisiin sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan palveluihin sekä palveluiden asiakkaina olevien tuen tarpeisiin tarjoten tietoperustaa sille, missä ja millaisten haasteiden äärellä asiakastyön dokumentointia tehdään. Lisäksi työssä avattiin sitä, millaista laadukas dokumentointi sosiaalialalla lakien ja muiden ohjeistusten mukaan on ja minkä vuoksi se on tärkeää, eli millaisia hyötyjä kirjaamisesta on. Aineiston keruu toteutettiin laadullisella menetelmällä sähköisen kirjoitelmapyynnön avulla. Kirjoitelmapyyntöön sisältyi kaksi erillistä avointa kysymystä. Kirjoitelmapyyntö lähetettiin 22:lle ryhmämuotoista työtoimintaa ohjaavalle Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaalisen kuntoutuksen työntekijälle. Vastauksia tuli 6 kappaletta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin ja teemoittelun keinoin.

Tutkimustuloksista muodostui kolme pääteemaa, joissa korostuivat työntekijöiden kokemat tuen tarpeet kirjaamiseen liittyen, dokumentoinnin merkitys asiakkaan oikeutena ja etuna sekä dokumentoinnin merkitys työntekijöiden apuna. Johtopäätöksenä voidaan todeta kirjaamisen toimivan sosiaalialan ammattilaisille yhtenä työvälineenä. Sen avulla pystytään luomaan asiakkaille tavoitteellista toimintaa, jossa tilanteen muutoksiin osataan reagoida. Dokumentointi toimii myös työntekijöiden muistin tukena sekä tiedonhallinnan ja -jakamisen välineenä. Suurimpina dokumentoinnin haasteina koettiin yhteisten kirjaamiskäytäntöjen puute sekä kirjaamiseen käytössä oleva järjestelmä. Tutkimustulokset vastaavat aiheesta aiemmin tehtyjä tutkimuksia eri sosiaalialan kentillä, mistä voidaan päätellä, että kokemukset kirjaamisesta ja sen merkityksestä ovat hyvin samankaltaisia koko sosiaalialaa ajatellen.

Tallennettuna: