Haku

Työn merkityksellisyys liiketalouden tradenomin työssä : kyselytutkimus

QR-koodi

Työn merkityksellisyys liiketalouden tradenomin työssä : kyselytutkimus

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millä tavalla liiketalouden tradenomit kokevat merkityksellisyyttä työssään. Tarkoituksena oli tuottaa syvempää tietoa tradenomien työhyvinvoinnista työn merkityksellisyyden kautta, sekä antaa tietoa siitä, mitä alan ammattilaiset pitävät työssään arvokkaana. Työn toimeksiantajana toimi Tradenomit (Tradenomiliitto TRAL ry).

Opinnäytetyö toteutettiin määrällisenä tutkimuksena, jossa hyödynnettiin liiketalouden tradenomeille suunnattua verkkokyselyä. Kyselyyn vastattiin anonyymisti. Kyselyn avulla pyrittiin rakentamaan kuva siitä, kuinka paljon liiketalouden tradenomit kokevat merkityksellisyyttä työssään, mistä työn merkityksellisyyden tunne koostuu ja millaisia arvoja työllä edistetään. Lisäksi haluttiin selvittää johtamisen vaikutusta merkityksellisyyden kokemuksen syntymiseen.

Työn teoriaosuudessa esiteltiin aluksi toimeksiantaja ja kohderyhmä. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltiin työn merkityksellisyyden kokemusta yleisesti ja osana työhyvinvointia, merkityksellisyyden johtamista, arvoja sekä työn merkitystä tekijälleen.

Kyselyyn vastasi 314 kohderyhmään kuuluvaa tradenomia. Tulosten mukaan liiketalouden tradenomit kokivat enimmäkseen työnsä merkityksellisenä. Vastaajat olivat suurimmaksi osaksi myös tyytyväisiä ja motivoituneita työssään. Tradenomien työn merkityksellisyys syntyi ensisijaisesti itsensä toteuttamisen ulottuvuudesta: työntekijän mahdollisuuksista omaehtoiseen työhön, vahvuuksien hyödyntämiseen ja osaamisen kehittämiseen sekä sopivan haasteellisesta ja monipuolisesta työstä. Oli myös tärkeää, että työtä sai tehdä omien arvojen ja tavoitteiden mukaisesti. Sen sijaan työn suurempi päämäärä ei näyttäytynyt tradenomin työssä edellisiin nähden aivan niin tärkeänä merkityksellisyyden kokemuksen kannalta.

Johtopäätöksenä voitiin teoreettiseen viitekehykseen peilaten todeta, että työn merkityksellisyys syntyy yksilön oman toimijuuden, arvojen ja asenteiden kautta. Organisaatiokulttuurilla ja esihenkilötyöllä luodaan kuitenkin olosuhteet, jotka mahdollistavat työn merkityksellisyyden kokemuksen syntymisen ja vahvistumisen.

Tallennettuna: