Haku

Omakätilömalli : oppeja maailmalta

QR-koodi

Omakätilömalli : oppeja maailmalta

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kirjallisuuskatsauksen avulla selvittää omakätilömalliin sovellettavuutta sekä omakätilömalliin liittyviä hyötyjä ja haittoja. Tavoitteena oli tuottaa taustatietoa Naistenklinikalle sen arvioimiseksi, voisiko se hyödyntää omakätilömallia omassa toiminnassaan.

Suomen äitiyshuolto perustuu yhtäältä kattavaan perusterveydenhuollon neuvolajärjestelmään ja toisaalta erikoissairaanhoidossa hoidettavaan synnytykseen. Meillä ei ole käytössä omakätilömallia, jossa sama kätilö tai kätilötiimi hoitaisi asiakasta läpi koko äitiyshuollon aina raskauden seurannasta ja synnytyksen hoidosta lapsivuodeaikaan.

Opinnäytetyö toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Omakätilömallista ei ole saatavilla suomenkielistä tai Suomea koskevaa tutkimusta. Tiedonhaku kohdennettiin HAMK Finna-, Science Direct- ja PubMed-tietokantoihin maalis-toukokuussa 2023. Kirjallisuuskatsauksen haku kohdentui eurooppalaiseen, englanninkieliseen, vertaisarvioituun ja sähköisesti saatavilla olevaan tutkimukseen vuosilta 2016–2023. Lopulliseen tutkimusaineistoon valikoitui 26 tutkimusartikkelia, jotka käsittelivät omakätilömallia.

Aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla tunnistettiin erilaisia omakätilömalleja, joissa kaikissa keskeistä oli hoidon jatkuvuus. Hoidon jatkuvuus tuki myönteistä asiakaskokemusta ja saattoi parantaa myös henkilökunnan työtyytyväisyyttä. Toisaalta hoidon jatkuvuus ei kaikissa omakätilömalleissa toteutunut läpi äitiyshuollon.

Omakätilömallin sovellettavuus Suomessa saattaa rakenteellisesta syistä olla vaikeaa. Suomessa on perinteikäs neuvola- ja synnytyssairaalajärjestelmä, jossa äitiyshuollon tehtävät jakaantuvat terveydenhoitajien ja kätilöiden kesken ja johon omakätilömallien kätilökeskeiset ratkaisut eivät sellaisenaan sovellu.

Tallennettuna: