Haku

Henkilökunnan säteilyturvallisuus leikkaus- ja anestesiayksikössä

QR-koodi

Henkilökunnan säteilyturvallisuus leikkaus- ja anestesiayksikössä

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata säteilyturvallisuutta yleisesti, sekä sen haasteita työntekijän näkökulmasta ja miten tuotettu materiaali edisti säteilyturvallisuuden osaamista. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa, joka vahvistaa terveydenhuollon ammattilaisten säteilyturvallisuutta ja näin ollen tuotti valmiuksia työntekijöiden työturvalliseen säteilytoimintaan. Opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa PowerPoint koulutusmateriaali hyvinvointialueen sairaalan leikkaus- ja anestesiayksikön osastolle. Toiminnallinen tuotos säilytetiin sähköisessä järjestelmässä, jossa se tulee olemaan helposti saatavilla uusille ja jo pidempään osastolla työskennelle, sekä opiskelijoille. Työn teoreettisessa osuudessa käsiteltiin säteilyturvallisuutta henkilökunnan näkökulmasta, säteilyturvallisuuden keskeisiä kysymyksiä ja miten tuotettu materiaali edisti henkilökunnan säteilyturvallisuuden osaamista.

Säteilyturvallisuus ja säteilyn käyttö yleisesti ei kuulu sairaanhoitajan opintoihin, ellei korkeakoulut päätä sisällyttää sitä koulutuksen osa-alueisiin. Työpaikoilla, joissa säteilyä käytetään, on käytössä säteilyturvallisuuteen liittyvä koulutus, jonka jokainen uusi työntekijä käy. Koulutuksen pitää terveydenhoidon ammattilainen, joka on säteilyturvallisuuden asiantuntija. Työn toiminnallisessa osuudessa oli siis tarkoituksena tukea tätä työpaikan tarjoaman koulutuksen sisältöä napakasti ja tiiviisti tutkimuskysymysten avulla.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä ja esitettiin leikkaus- ja anestesiayksikön henkilökunnalle. Opinnäytetyön toiminnallinen tuotos käsitteli säteilyturvallisuutta yleisesti sekä monipuolisesti ja laajasti säteilynkäyttöön liittyviä keskeisiä kysymyksiä ja kuinka se edistää työntekijöiden säteilyturvallisuutta. Työhön valittu aineisto käsitteli säteilyturvallisuuteen liittyviä säädöksiä ja lakeja, jotka varmistivat tiedon luotettavuutta. Tuotettu koulutusmateriaali tuki opinnäytetyön tutkimuskysymyksiin ja vahvistaa jo opittua osaamista. Tutkittu tieto ja tuotos muodostivat selkeän yhteisymmärryksen siitä, mikä oli oleellista säteilyturvallisuudessa henkilökunnan näkökulmasta.

Tallennettuna: