Haku

Työpajamenetelmäkoulutuskokonaisuus Setlementti Tampereen Kiusatut-toimintaan

QR-koodi

Työpajamenetelmäkoulutuskokonaisuus Setlementti Tampereen Kiusatut-toimintaan

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda Kiusatut-toiminnan tarjoamiin kiusaamista ennaltaehkäiseviin työpajoihin pohjautuva työpajamenetelmäkoulutuskokonaisuus. Toimeksiantajana oli Setlementti Tampere ry. Tavoitteena oli selvittää työpajamenetelmäkoulutuksen merkitystä laatimalla etätyöpajakokonaisuus ammattilaisille. Koulutuskokonaisuus tukee koulutettavien ja heidän koko työyhteisönsä ammatillista kehitystä. Sen tarkoituksena on antaa työkaluja kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen ja varhaiseen puuttumiseen sekä toimintatapoja myös kriisitilanteisiin. Opinnäytetyön tutkimuskysymyksinä olivat: Millaisia kokemuksia osallistujat saavat työpajamenetelmäkoulutuksen kokonaisuudesta? sekä Mistä osallistujat hyötyivät eniten koulutuksessa?

Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin kiusaamisilmiötä ja sen ilmenemismuotoja sekä kiusaamisesta aiheutuvia seurauksia. Tietoperusta kerättiin pääosin Kiusatut-toiminnan käyttämistä materiaaleista. Pilottityöpajamenetelmäkoulutuksesta saatua palautetta tarkastelemalla saatiin parannusehdotuksia työpajamenetelmäoppaan sisältöön. Tutkimusaineisto hankittiin strukturoidun haastattelun avulla pilottikoulutukseen osallistuneilta ja käsiteltiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.

Pilottikoulutus toteutettiin kolmen tunnin pituisena koulutuksena etäyhteyksin. Työpajamenetelmäoppaassa kerrotaan Setlementti Tampereen Kiusatut-toiminnasta sekä kiusaamisilmiöstä, mutta suuremmassa tarkastelussa on kiusaamisen ennaltaehkäisevät työpajat ja niissä käytettävät harjoitukset ja materiaalit. Työpajaharjoituksia oppaassa on kymmenkunta ja niitä pystyy halutessaan hyödyntämään ryhmien kanssa myös toistamiseen. Ne tukevat ryhmäytymistä ja työpajassa käytyjen harjoitusten kautta lapset ja nuoret saavat tietoa ja erilaisia toimintamalleja, miten omalta osaltaan voi ennaltaehkäistä tai puuttua kiusaamiseen.

Osallistujia oli yhteensä kaksitoista henkilöä, joista kahdeksan antoi suostumuksensa hyödyntää heidän vastauksiaan tutkimuksessani. Tutkimuksen tuloksia tarkastelussa voitiin todeta, että tämänkaltainen työpajamenetelmäkoulutus materiaaleineen vaikutti selkeältä ja toimivalta kokonaisuudelta, vaikka oppaan sisältöön tuli lisäaihetoiveita. Pilottikoulutuksessa työpajamenetelmäoppaassa olevat harjoitukset koettiin selkeiksi, keskustelua ja ajatuksia herättäviksi, vaikka leirimuotoisessa toiminnassa kokonaisuus nähtiin haastavaksi toteuttaa. Tämän vuoksi työpajojen rakenne koottiin siten, että niitä on mahdollisuus muokata tilanteen ja ryhmän vaatimalla tavalla. Opas jäi tilaajan käyttöön, mutta se löytyy myös tämän opinnäytetyön liitteenä.

Tallennettuna: