Haku

Potilaan kokemus kuulluksi tulemisesta psykiatrisessa osastohoidossa : kuvaileva kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

Potilaan kokemus kuulluksi tulemisesta psykiatrisessa osastohoidossa : kuvaileva kirjallisuuskatsaus

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat potilaan kokemukseen kuulluksi tulemisesta psykiatrisessa osastohoidossa, ja miten potilaan kuulluksi tulemisen kokemusta voidaan vahvistaa. Kuulluksi tulemisen lähikäsitteitä ovat osallisuus ja potilaslähtöisyys. Kuulluksi tulemisen kokemus syntyy kohtaamisessa ja vuorovaikutuksessa. Kun ihminen on tullut kuulluksi, hänet on kohdattu aidosti ja empaattisesti. Tunnistamalla kuulluksi tulemisen kokemukseen vaikuttavat tekijät voidaan käytännön hoitotyössä pohtia, onko potilaan kokemusta kuulluksi tulemisesta mahdollista vahvistaa psykiatrisessa osastohoidossa.

Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tiedonhaku kohdennettiin Web Of Science -, DOAJ Directory of Open Access Journals -, PubMed- ja Medic-tietokantoihin kesä-syyskuussa 2023. Kirjallisuuskatsauksen haku kohdentui vertaisarvioituihin tutkimusartikkeleihin, jotka on julkaistu aikaisintaan vuonna 2013. Tutkimusaineistoon valikoitui kymmenen englanninkielistä vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, jotka käsittelivät potilaiden kokemuksia psykiatrisella osastolla.

Tutkimustuloksena tunnistettiin potilaan kuulluksi tulemisen kokemusta edistäviä ja heikentäviä tekijöitä psykiatrisella osastolla. Edistävinä tekijöinä esimerkiksi kodinomaisuus ja rauhallinen ilmapiiri saivat osastoympäristön tuntumaan turvalliselta, mikä vaikutti potilaiden halukkuuteen kertoa kokemuksistaan. Hoitajan ja potilaan välisessä hoitosuhteessa kuulluksi tulemisen kokemusta edisti muun muassa hoitajien tavoitettavuus, kokemus kumppanuudesta sekä mahdollisuus keskustella hoitajien kanssa. Kuulluksi tulemisen kokemusta heikensi osastoympäristön turvattomuus ja haasteet hoitosuhteessa. Rauhaton ilmapiiri ja yksityisyyden puute saivat osastoympäristön tuntumaan turvattomalta. Haasteet hoitosuhteessa ilmenivät muun muassa hoitohenkilökunnan kiireenä, yksilöllisten tarpeiden tunnistamattomuutena sekä luottamuksen puutteena. Potilaan kuulluksi tulemisen kokemusta voitiin vahvistaa sekä hoidollisessa osastoympäristössä että hoidollisessa yhteistyössä. Hoidolliseen osastoympäristöön liittyi muun muassa ympäristön rauhallisuus ja turvallisuus sekä vertaistuen saannin mahdollistaminen. Hoidollista yhteistyötä voitiin toteuttaa sekä potilaiden että heidän läheisten kanssa kohtaamalla ja osallistamalla.

Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää käytännön hoitotyössä psykiatrisella osastolla. Tunnistamalla kuulluksi tulemisen kokemukseen vaikuttavat tekijät voidaan kehittää hoitotyön prosesseja entisistä potilaslähtöisemmiksi asiakaskokemuksen parantamiseksi ja hoitotyön laadun vahvistamiseksi. Kun potilas kokee tulevansa kuulluksi, sillä voi olla vaikutusta potilaan hoitomyöntyvyyteen, pakon käytön vähentämiseen tai hoitotyytyväisyyteen.

Tallennettuna: