Haku

Johtamistyylien vaikutus esihenkilöiden omaan työhyvinvointikokemukseen

QR-koodi

Johtamistyylien vaikutus esihenkilöiden omaan työhyvinvointikokemukseen

Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia esihenkilöinä eri aloilla työskentelevien henkilöiden johtamistyylejä ja niiden vaikutusta esihenkilöiden omaan työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin haastattelemalla kuutta eri alalla työskentelevää esihenkilöä teemahaastattelun menetelmin. Tutkimusaineisto käsiteltiin laadullista sisällönanalyysia käyttäen ja opinnäytetyössä esiteltyihin johtamistyylien ja työhyvinvoinnin teorioihin peilaten.

Tutkimuksessa selvisi, että merkittävimmät esihenkilöiden työhyvinvointia tukevat tekijät olivat työn merkityksellisyys, mahdollisuus vaikuttaa, kollegiaalinen vertaistuki, työtä tukevat opinnot, huumori ja oma tiimi sekä hyvä työilmapiiri. Esihenkilöiden työhyvinvointia heikentää ennen kaikkea kiire ja siihen vaikuttavat tekijät, kuten liiallinen työmäärä, erilaiset roolit esihenkilöyden rinnalla ja henkilöstön vähyys.

Tämän hetken esihenkilöiden johtamistyyleissä korostuu ensisijaisesti valmentava johtaminen. Jokaisen haastatellun johtamistyyleissä oli havaittavissa valmentavalle johtamiselle olennaisia tunnusmerkkejä silloinkin, kun ensisijaisena johtamistyylinä haastateltavalla oli käytössä demokraattinen, yhdistävä tai arvovaltainen johtamistapa.

Tutkimuksessa nousseiden tulosten perusteella ei voitu vahvistaa, että tietty johtamistyyli vaikuttaisi suoraan heikentävästi esihenkilön työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Sen sijaan tutkimuksen tulokset osoittivat, että pääasiassa valmentavaa johtamistyyliä käyttävien esihenkilöiden työssä jaksaminen oli ollut parempaa.

Tallennettuna: