Haku

Ruokatorvisyöpää sairastavan potilaan hoitotyö

QR-koodi

Ruokatorvisyöpää sairastavan potilaan hoitotyö

Ruokatorvisyöpä on väestön ikääntymisen vuoksi yleistyvä sairaus Suomessa ja muissa länsimaissa. Ruokatorvisyövän tärkeimpiä riskitekijöitä ovat tupakointi, alkoholin suurkulutus, gastroesofageaalinen refluksitauti ja liikalihavuus. Sairauden ainoa parantava hoito on syöpäkasvaimen kirurginen poisto. Sairauden ennuste on kuitenkin huono ja se todetaan usein vasta syövän levinneessä vaiheessa. Tällöin keskitytään oireenmukaiseen hoitoon ja elämänlaadun vaalimiseen. Sairauden kaikissa vaiheissa on huolehdittava kivun, nielemisvaikeuksien ja ravitsemushäiriöiden hoidosta.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota yhteen ajantasaista tutkimustietoa ruokatorvisyövän hoitotyöstä. Työn tavoitteena oli lisätä tietoa ruokatorvisyövän hoidosta. Työn tilaajana toimi Hämeen ammattikorkeakoulu.

Opinnäytetyö toteutui kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tutkimuskysymys oli, minkälaista osaamista sairaanhoitajalta vaaditaan ruokatorvisyöpää sairastavan potilaan hoitotyössä. Tutkimusaineistoksi kerättiin hoitotyön sähköisistä tietokannoista (Finna, CINAHL, Medic, Medline, PubMed ja Terveysportti) sekä manuaalisesti Google-hakupalvelimen avulla. Aineistoksi valittiin 29 julkaisua, jotka analysoitiin aineistoa teemoittelemalla ja yhdistelemällä.

Tutkimustulosten mukaan sairaanhoitajalta vaadittava osaaminen ruokatorvisyövän hoitotyössä voidaan jakaa kirurgisen hoidon, säde- ja solunsalpaajahoidon, ravitsemushäiriöiden hoidon, kivunhoidon, psykososiaalisen tuen antamisen ja palliatiivisen hoitotyön teemoihin. Johtopäätöksenä voitiin todeta sairaanhoitajan roolin ruokatorvisyöpäpotilaan hoitotyössä olevan keskeinen ja roolin edellyttävän laaja-alaista osaamista. Kliinisten taitojen rinnalla korostuvat ohjausosaaminen ja vuorovaikutustaidot

Tallennettuna: