Haku

Imetysohjauksen perusteet : opetusmateriaali hoitotyön opiskelijoille

QR-koodi

Imetysohjauksen perusteet : opetusmateriaali hoitotyön opiskelijoille

Imetys vaikuttaa myönteisesti ja pitkäaikaisesti lapsen kehitykseen ja turvaa vauvan hyvän ravitsemuksen. Imetys vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta ja sillä on positiivisia vaikutuksia molempien terveydelle. Imetys ja sen edistäminen luo taloudellista hyötyä kansallisella tasolla sekä perheille itselleen. Imetysohjausta annetaan sekä perusterveydenhuollossa, että erikoissairaanhoidossa, eli laajasti erilaisissa terveydenhuollon yksiköissä. Jokaisen äidin tulisi saada imetysohjausta ja sen tulisi olla jatkuvaa sekä monipuolista. Terveydenhuollon ammattilaisella tulee siis olla riittävät valmiudet antaa tietoa imetyksestä sekä osata antaa imetysohjausta.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa verkko-opetusmateriaali hoitotyön opiskelijoille imetyksestä ja imetysohjauksesta. Se tuotettiin opetustunneille Terveen lapsen taitopajaan, joissa harjoitellaan konkreettisesti hoitotyön käytännön taitoja. Tavoitteena oli lisätä hoitotyön opiskelijoiden tietoa imetyksestä ja imetysohjauksesta. Tavoitteena oli myös luoda opetusmateriaali, joka on monipuolinen sekä hyödyllinen opetuksessa ja tukee opiskelijoiden oppimista aiheesta.

Opinnäytetyön tilaajana toimi Hämeen ammattikorkeakoulun terveysalan opettajat. Opinnäytetyö on toiminnallinen opinnäytetyö. Toiminnallisena osuutena on tehty H5P-työkalulla verkko-opetusmateriaali. Tämän opinnäytetyön aihe syntyi tekijöiden kiinnostuksesta imetykseen ja imetysohjaukseen terveydenhoitajaopinnoissa. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu imetystiedosta, imetysohjauksesta, verkko-opetuksesta ja siitä millainen on hyvä opetusmateriaali. Työssä on käyty läpi myös toiminnallinen osuus eli tuotettu opetusmateriaali ja sen sisältö sekä tekoprosessi.

Työn tuotoksena syntynyt opetusmateriaali oli toiveiden ja tavoitteiden mukainen. Opetusmateriaalissa onnistuttiin sen toimintaan ohjautuvuudessa ja sen itsenäisen opiskelun mahdollistamisessa. Aiheesta luotiin tiivis materiaali sisältäen oleellisimman tiedon imetyksestä ja imetysohjauksesta. Opetusmateriaalin sisällössä huomioitiin sen käyttötarkoitus terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoille yhteensopivaksi. Opetusmateriaali on hyödyllinen sen käyttäjille, sillä se kehittää hoitotyön opiskelijoiden ammattitaitoa. Se tukee imetyksen edistämistä, joka on tärkeää myös kansanterveydellisesti. Hoitotyön opiskelijat ovat tulevia terveydenhuollon ammattilaisia, ja heidän kauttaan mahdollistuu imetystiedon leviäminen laajemmalle yhteiskuntaan.

Tallennettuna: