Haku

Vertaistukiryhmä uhmaikäisten lasten vanhemmille : Lempäälän neuvolassa

QR-koodi

Vertaistukiryhmä uhmaikäisten lasten vanhemmille : Lempäälän neuvolassa

Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää vertaistukiryhmä uhmaikäisten lasten vanhemmille. Se toteutettiin yhteistyössä Lempäälän neuvolan kanssa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tutustua uhmaikäisen lapsen normaaliin kehitykseen, terveydenhoitajan keinoihin vanhemmuuden tukemiseksi lastenneuvolassa sekä oppia vertaistukiryhmän ohjaustaitoja.

Työn teoriaosassa perehdyttiin lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen sekä erilaisiin keinoihin vanhemmuuden tukemiseen uhmaikäisen lapsen kasvatuksessa. Lisäksi syvennyttiin suomalaiseen neuvolajärjestelmään ja terveydenhoitajan keinoihin vanhempien tukemiseksi. Teoriaosassa perehdyttiin, miten vertaistuki voi auttaa uhmaikäisten lasten vanhempia. Opinnäytetyön toiminnallisena osuutena järjestettiin vertaistukiryhmä uhmaikäisten lasten vanhemmille Lempäälän neuvolassa. Ryhmä kokoontui neljä kertaa kahden viikon välein kevään 2014 aikana.

Ryhmään osallistujilta saatiin palautetta vertaistukiryhmästä viimeisellä tapaamiskerralla palautelomakkeella. Vertaistukiryhmään osallistuneet uhmaikäisten lasten vanhemmat kokivat ryhmän hyödylliseksi. Osallistujat kokivat saaneensa vertaistukea muilta osallistujilta sekä ymmärrystä siitä, että eivät ole ainoita, joilla on hankaluuksia uhmaikäisen lapsensa kanssa.

Ryhmämuotoista toimintaa on alettu käyttää yhä enenevässä määrin neuvoloissa. Kuten aiemmista tutkimuksista on saatu näyttöä, myös tämän opinnäytetyön perusteella vertaisryhmätoimintaa voidaan suositella käytettäväksi uhmaikäisen lapsen vanhempien tukemiseksi. Vertaisryhmätoimintaa voidaan käyttää lastenneuvolan yhtenä työmenetelmänä. Vertaisryhmätoiminnan järjestämisestä on hyötyä terveydenhoitajatyölle, koska se on taloudellista, arvokasta ja ainutlaatuista.

Tallennettuna: