Haku

Lapsen mielipiteen selvittäminen valvotun koevapauden valmistelun yhteydessä : työntekijöiden näkemyksiä

QR-koodi

Lapsen mielipiteen selvittäminen valvotun koevapauden valmistelun yhteydessä : työntekijöiden näkemyksiä

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa työntekijöiden näkemyksistä liittyen koevapauden yhteydessä tehtävään lapsen mielipiteen selvittämiseen. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, mitä työntekijät ajattelevat vankeinhoidolle asetetun uuden velvoitteen äärellä, kun vakiintuneita käytäntöjä lapsen mielipiteen selvittämiseksi ei vielä ole muodostunut. Tähän opinnäytetyöhön haastateltiin Rikosseuraamuslaitoksen eri yksiköiden työntekijöitä, jotka vastaavat lapsen mielipiteen selvittämisestä.

Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostui laeista, sekä vankeuden ja perheen suhteeseen liittyvästä teoriatiedosta. Lisäksi tarkasteltiin lapsen mielipiteen selvittämistä sivuavia aiempia tutkimuksia. Tutkimus oli kvalitatiivinen, ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Aineiston analyysi tapahtui teemoittelun avulla.

Tutkimustulosten perusteella lapsen mielipiteen selvittämisessä on monta ulottuvuutta: Lapsen mielipiteen selvittäminen on paitsi lapsen haastattelua ja havainnoimista, myös tiedon antamista lapselle. Lapsen mielipiteen selvittämisen tavoitteena on muodostaa käsitys siitä, mitä lapsen elämässä merkitsee se, että vanhempi palaa kotiin. Lapsen mielipiteen selvittämistä yhden haastattelun perusteella pidettiin haastavana. Monensuuntainen yhteistyö ja vuorovaikutus nähtiin olennaisena tekijänä lapsen mielipiteen selvittämisessä. Vuorovaikutusta tarvitaan rikosseuraamusalan sisällä ja suhteessa yhteistyökumppaneihin, jotta lapsen mielipiteen selvittämisen käytännöt saadaan yhtenäisiksi ja toimiviksi. Tärkeimpänä lapsen mielipiteen selvittämisessä nähtiin kuitenkin vuorovaikutus vankien perheiden kanssa. Pidempiaikainen työskentely perheiden kanssa näyttäisi tutkimuksen perusteella ratkaisevan monia lapsen mielipiteen selvittämiseen sisältyviä ristiriitoja. Paras mahdollinen lähtökohta lapsen mielipiteen selvittämiseen on silloin, kun työntekijä tuntee ennalta perheen.

Tallennettuna: