Haku

Nuorten syrjäytymiseen johtavat tekijät ja ennaltaehkäisy : Kouluterveydenhoitajien näkemykset ja kehitysehdotukset

QR-koodi

Nuorten syrjäytymiseen johtavat tekijät ja ennaltaehkäisy : Kouluterveydenhoitajien näkemykset ja kehitysehdotukset

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia keinoja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tunnistamiseksi sekä selvittää käytössä olevia apukeinoja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Lisäksi tarkoituksena oli kerätä teoriaosaan koulun oppilashuoltoryhmää ja erityisesti kouluterveydenhoitajia hyödyttävää materiaalia. Teoriaosan tarkkuus pyrittiin kokoamaan niin, että koulun henkilökunta tai muu aiheesta kiinnostunut pystyisi tutkimuksesta apua saaden toteuttamaan nuorten syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa itsenäisesti. Työn toimeksiantajana toimi erään kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuolto.

Opinnäytetyön tutkimusosa suoritettiin kvalitatiivisena tutkimuksena haastattelemalla kuutta yläkoulujen kouluterveydenhoitajaa. Haastattelumateriaalit litteroitiin ja käsiteltiin aineistolähtöisellä analyysillä. Opinnäytetyön toteutus- eli tutkimusosiossa on eritelty tutkimustehtävät, kerrottu tutkimusmenetelmän valinnasta, toteutussuunnitelmasta, aineiston hankinnasta, tutkimuksen suorittamisesta ja sen analysoinnista. Opinnäytetyön lopussa on esitelty opinnäytetyön tulokset ja loppupohdinnat. Teoriaviitekehyksessä on määritelty syrjäytymisen käsite, käyty läpi tekijöitä, joilla on vaikutusta syrjäytymiseen sekä käyty läpi teemoja, jotka voivat toimia syrjäytymistä ennaltaehkäisevinä keinoina.

Opinnäytetyön tutkimuksen tuloksena voidaan esittää, että yläkoulujen kouluterveydenhoitajilla on hyvät kyvyt ja keinot tunnistaa syrjäytymisvaarassa oleva nuori. Kuitenkin koko kouluyhteisöllä on merkittävä rooli nuorten syrjäytymistä ehkäisevässä työssä. Syrjäytymistä ehkäisevään työhön kouluterveydenhuollossa tulisi suunnata resursseja nykyistä enemmän ja moniammatillisen työn merkitystä korostaa. Määräaikaisten terveystarkastusten yhteydessä käytettäviä haastattelulomakkeita on käytössä runsaasti, mutta esimerkiksi kohdennettuja infolehtisiä voitaisiin hyödyntää enemmän. Syrjäytymisen vastaisessa työssä tulisi keskittyä perheen tukemiseen ja vanhemmuuden vahvistamiseen, sekä ryhmämuotoista toimintaa auttamisen välineenä tulisi hyödyntää nykyistä enemmän.

Tallennettuna: