Haku

Metsäkoneenkuljettajan työn sosiaalinen verkosto

QR-koodi

Metsäkoneenkuljettajan työn sosiaalinen verkosto

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää metsäkoneenkuljettajien työn sosiaalista verkostoa mistä ne koostuvat, mitkä tekijät vaikuttavat ja miltä metsäkoneenkuljettajista tuntuu. Tekijän henkilökohtainen intressi johdatti aiheen valintaan. Opinnäytetyö toteutettiin toimisto- ja kenttäolosuhteissa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua eli puolistrukturoitua haastattelua. Kaikille haastatelluille esitettiin samat kysymykset, mutta vastauksia ei sidottu vastausvaihtoehtoihin. Haastattelukysymyksillä haettiin metsäkoneenkuljettajien (harvesteri ja kuormatraktori) näkemyksiä opinnäytetyön tavoitteeseen.

Tutkimusaineiston keruu oli helppoa, sillä lähdemateriaalia oli hyvin saatavissa. Suurin osa teoriapohjasta haettiin Internetistä tai Antti Skytän vuonna 2005 julkaistusta kirjasta Tiimiytys ja sen läpivienti. Keskinäisen vakuutusyhtiö Eteran työhyvinvointiopas ja Metsäteho Oy:n aineistot toimivat hyvinä tietolähteinä.

Opinnäytetyön tuloksista todettakoon, että metsäkoneenkuljettajien työn sosiaalinen verkosto on yleisesti hyvällä tasolla. He ovat yhteydessä kolmesta kuuteen henkilöön työssään, jotka yleisesti olivat vain lähimmät työkaverit ja yrityksen johdon kanssa. Metsäkoneenkuljettajat pitävät itseään sosiaalisina henkilöinä, joilla on riittävästi sosiaalisia yhteisöjä. Ryhmään tai tiimiin kuulumisen tunne oli kuitenkin vain tyydyttävällä tasolla, sillä moni ei tiedostanut kuuluvansa sellaisiin. Tyytyväisenä voidaan todeta, että opinnäytetyö vastasi tarkoitustaan. Kattavan teoriaosion lisäksi opinnäytetyössä päästiin onnistuneella teemahaastattelulla saamaan varsin hyvä kuva metsäkoneenkuljettajan työn sosiaalisesta verkostosta.

Tallennettuna: