Haku

Hallituksen ulkosuomalaispoliittinen ohjelma vuosiksi 2017–2021

QR-koodi
Finna-arvio

Hallituksen ulkosuomalaispoliittinen ohjelma vuosiksi 2017–2021

Ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia on noin 300 000. Heistä äänioikeutettuja oli huhtikuussa 2015 yhteensä 242 096 henkeä. Todennäköisesti jokaisella suomalaisella on maailmalla omainen, sukulainen, ystävä tai tuttava. Näin laskien ulkosuomalaisten määrä on yli 1,6 miljoonaa.

Tähän kolmanteen hallituksen ulkosuomalaispoliittiseen ohjelmaan on koottu näkemyksiä, arvioita ja toimintamalleja, joiden avulla ulkosuomalaisten ja Suomen vuorovaikutusta voidaan edelleen vahvistaa. Ulkosuomalaisten näkökulmasta ohjelman kaikkein keskeisimmät tavoitteet ovat Suomi-koulujen toiminnan kehittäminen ja muut ulkomailla asuvien suomalaislasten ja -nuorten kouluolot, ulkosuomalaisten järjestötoiminnan tukeminen, ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuuden lisääminen ja ulkosuomalaisparlamentin toiminnan turvaaminen.

Ulkosuomalaiset muodostavat moniulotteisen voimavaran Suomelle. He tekevät Suomea maailmalla tunnetuksi. Vireä ja toimiva ulkosuomalaisten verkosto hyödyttää monella tavalla Suomen elinkeino-, kulttuuri- ja poliittista elämää. Ulkosuomalaiset paluumuuttajat tuovat tullessaan ulkomailla oppimiaan tietoja ja taitoja. Merkittävä osa maahanmuuttajista on paluumuuttajia. Paluumuuttajien osin työperusteiseen maahanmuuttoon ja kotoutumiseen Suomeen ei yleensä liity suurempia ongelmia.

Ulkosuomalaispoliittinen ohjelma tukee kokonaisvaltaista Suomen maahanmuuttostrategiaa, jonka pääpaino on maahanmuuton, työllisyyden ja kotouttamisen kysymyksissä. Ulkosuomalaispoliittisen ohjelman valmistelu on koordinoitu sisäministeriössä. Ohjelman valmistelussa on kuultu viittä muuta ministeriötä (OKM, OM, STM, TEM, UM), Suomi-Seuraa ja ulkosuomalaisparlamenttia. Ohjelman 17 politiikkalinjausta ja jokaista niitä seuraavat toimenpiteet vahvistavat ja konkretisoivat ulkosuomalaispoliittista näkökulmaa

Tallennettuna: