Haku

Pohjoismaiset moniviranomaisyhteistyön toimintamallit nuorten hyvinvoinnin edistämisessä ja rikosten ehkäisyssä

QR-koodi
Finna-arvio

Pohjoismaiset moniviranomaisyhteistyön toimintamallit nuorten hyvinvoinnin edistämisessä ja rikosten ehkäisyssä

Tässä tutkimushankkeessa kuvataan ja vertaillaan nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ehkäisyyn kohdistuvat Pohjoismaiset moniammatilliset toimintamallit. Toimintamalleja on viisi eli yksi Tanskassa (SSP/DK), Norjassa (SLT/NO) ja Suomessa (Ankkuri) sekä kaksi mallia Ruotsissa (SIG/SE ja SSPF/SE). Tieto malleista kerättiin verkosta saattavista kirjallisista dokumenteista (n=53) sekä toimintamalleissa toimivien ammattilaisten (n=8) haastatteluilla.

Pohjoismaisissa moniammatillisissa toimintamalleissa päätoimijoina ovat poliisi, sosiaalitoimi sekä koulu tai terveystoimi. Päätoimijat ovat lisäksi laajassa yhteistyössä eri kunnan, poliisin ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Yhteistyötä toteutetaan säännöllisissä tapaamisissa tai työskentelemällä yhteisessä työtilassa. Moniammatillista tukea tarvitsevat nuoret tunnistetaan tavallisimmin poliisin rekisteristä tai ammattilaisten tiedon ja kokemusten perusteella. Tuki nuorelle suunnitellaan yhteistyössä nuoren ja perheen kanssa vastaamaan yksilöllisiä tarpeita. Moniammatillisen yhteistyön on todettu vahvistavan ennaltaehkäiseviä toimintoja, kun tiedon vaihto lisääntyi ja toiminnot olivat koordinoidumpia.

Vertailussa tuli esille, että kokemukset toimintamalleista ja niiden hyödyistä ovat olleet myönteisiä, mutta näyttöä toimintamallien vaikuttavuudesta ei juuri ole saatavilla. Kirjaamisen ja seurannan systematisoiminen kansallisesti edistäisi toiminnan arviointia. Jatkossa toimintamallien kehittäminen edellyttääkin niiden näyttöön perustuvuuden sekä vaikuttavuuden arviointia.

Tallennettuna: