Haku

Lukion tuntijakokokeilu

QR-koodi
Finna-arvio

Lukion tuntijakokokeilu

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti syksyllä 2016 lukion tuntijakokokeilun. Kokeiluun valittiin 28 lukiota. Tuntijakokokeilun tavoitteena on saada kokemuksia valinnaisemman tuntijaon ja yksilöllisempien opiskeluvalintojen toimivuudesta, koulutuksen kansallisten tavoitteiden ja tuntijaon keskinäisestä yhteydestä, tuottaa tietoa lukion tuntijaon kehittämiseksi, saada tietoa kokeilun vaikutuksista opiskelijoiden yleissivistykseen, henkilöstön asemaan ja ylioppilastutkinnon koevalintoihin ja tutkintomenestykseen eri kokoisissa lukioissa.

Ministeriö toteutti vuonna 2018 Webropol kyselyn lukioiden kokeilun piirissä oleville opiskelijoille, opettajille, opinto-ohjaajille ja rehtoreille. Tässä raportissa on analysoitu 2 033 opiskelijan, 231 lukion opettajan, 36 opinto-ohjaajan ja 28 rehtorin vastaukset tuntijakokokeilua koskien.

Palauteen perusteella kokeilutuntijako näyttäisi soveltuvan varsinkin matematiikan ja luonnontieteiden opintojen painottamiseen. Etenkin itseohjautuvat ja tulevaisuussuunnitelmiltaan varmat opiskelijat kokivat tuntijakokokeilun motivoivana ja innostavana. Valtakunnallinen tuntijako näyttäisi olleen suositumpi opiskelijoilla, joille tulevaisuuden urasuuntautuminen on avoin ja selkiytymätön tai jotka haluavat opiskella perinteisen laajasti kaikkia oppiaineita.

Mitä ilmeisimmin tuntijakokokeilun koetaan aiheuttavan osassa lukioita kilpailua eri oppiaineiden välillä opiskelijoiden suosiosta ja siihen sisältyvää pelkoa opettajiston opetustuntien vähenemisestä lukion sisällä. Opinto-ohjaajien työmäärä oli kasvanut henkilökohtaisen ohjauksen ja opiskelijoiden tulevien jatko-opiskeluvaikutusten arvioimisen lisääntyessä. Myös opinto-ohjauksen painopiste oli hieman aikaistunut.

Lukiokohtaiset ääripäät opiskelijoiden kokeilutuntijaon valitsemisessa olivat erittäin merkittäviä. Vähimmillään lukioissa vain alle 10 prosenttia opiskelijoista oli valinnut kokeilutuntijaon, vastaavasti enimmillään lukioissa kaikki opiskelijat olivat valinneet kokeilutuntijaon. Näin suuret erot opiskelijoiden valinnoissa eri lukioiden välillä antavat olettaa lukiokohtaisen ohjauksen, asenteiden, tiedostettujen tai tiedostamattomien menettelyjen lukion sisällä ohjailevan opiskelijoiden valintoja erittäin merkittävästi.

Tallennettuna: