Haku

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja nuorille : Tilanne Suomessa ja pelisääntöjä markkinoinnin säätelyyn

QR-koodi
Finna-arvio

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja nuorille : Tilanne Suomessa ja pelisääntöjä markkinoinnin säätelyyn

Tämä raportti esittää suositukset, tärkeimmät tulokset ja tutkimusmenetelmät Valtioneuvoston kanslian rahoittamassa EPELI-hankkeessa (2020-21), joka kohdistui lapsille ja nuorille suunnattuun epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointiin. Hankkeen toteutuksesta vastasivat tutkijat Helsingin ja Tampereen yliopistoista sekä Suomen ympäristökeskuksesta. Viestinnän toteutti Ahjo Communications. Hankkeen tulosten perusteella nykyistä tiukempaa ja rajoittavampaa sääntelyä tarvitaan etenkin suojelemaan paremmin 13–17-vuotiaita nuoria. Sääntelyä on kehitettävä niin, että yritysten itsesääntely, viranomaisvalvonta ja lainsäädäntö tukevat toisiaan. Sääntelyssä on tärkeää huomioida se, että markkinointi on siirtynyt vahvasti sosiaaliseen mediaan. Keskeinen asia ravitsemuspoliittisessa ohjauksessa on elintarvikkeiden luokittelu terveyden kannalta epäsuotuisiin (“epäterveellisiin”), suositeltaviin (“terveellisiin”) ja muihin. Siksi Suomessa on otettava käyttöön ravitsemusprofilointiin perustuva järjestelmä, joka kertoo elintarvikkeen ravitsemuksellisesta laadusta riittävän monipuolisesti, eikä ainoastaan indikoiden epäterveellistä vaihtoehtoa tai terveellistä vaihtoehtoa. Aluksi tämä järjestelmä voi pohjautua WHO:n epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamistaulukkoon.

Tallennettuna: