Haku

Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas

QR-koodi

Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas

Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas on ensimmäinen kattava ruokapalveluiden hankintaohjeistus, joka käsittelee aihetta ekologisen, sosiaalisen, taloudellisen ja ravitsemuksellisen vastuullisuuden näkökulmasta. Opas määrittelee, millainen on toimiva ja vastuullinen ruokapalvelu, ja kuinka se järjestetään eri toimintaympäristöissä. Se on suunnattu päättäjille, julkisten ruokapalveluiden järjestäjille sekä ruokapalveluista ja niiden hankinnasta vastaaville.

Opas toteuttaa kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitetta kestävistä ja vastuullisista ruokapalvelu- ja elintarvikehankinnoista. Se opastaa, miten ruokapalvelussa tarjottavan ruoan ja elintarvikkeiden laatu määritellään, millaiset vaatimukset palvelulle asetetaan ja miten laatua seurataan.

Oppaan tarkoituksena on auttaa julkisen sektorin toimijoita hankkimaan ruokapalveluja vastuullisesti. Julkiset ruokapalvelut on mahdollista toteuttaa omana tai in-house-yhtiön tuotantona, tai ne voidaan kilpailuttaa yksityiselle toimijalle eli ulkoistaa. Oppaan esimerkit, malliasiakirjat ja tarkistuslistat tarjoavat konkreettista apua sekä oman ruokapalvelun että ruokapalveluhankinnan kehittämiseen. On hyvä tunnistaa, että ruokapalvelut voivat olla myös toisen palvelusopimuksen sisällä, jolloin esimerkiksi asumispalvelua kilpailuttaessa tarjouspyyntöön määritellään myös vastuullisten ruokapalveluiden sisältö.

Oppaan alkuosassa esitellään, millainen on vastuullinen ja toimiva ruokapalvelu, ja esitellään ruokapalveluiden toimintaympäristöt ja ruokapalveluiden järjestämistä ja hankintaa ohjaavat strategiat, tavoitteet ja ohjelmat. Ruokapalvelun vastuullisuus -luvussa kerrotaan ruokapalveluiden ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta vastuullisuudesta, ja miten niitä voi edistää ruokapalveluiden järjestämisessä ja hankinnassa. Luvusta 4 alkaen paneudutaan ruokapalveluiden hankinnan valmisteluun ja tarjouspyynnön laadintaan ja esimerkiksi palvelukuvauksen sisältöön. Tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksista ja laadun pisteytyksestä annetaan esimerkkejä luvussa 6, ja sopimusseurantaa ja sen kehittämistä käsitellään luvussa 8. Oppaan luvussa 9 on lisätietoa ruokapalveluiden järjestämistä ja hankintaa ohjaavista laista ja suosituksista sekä luvussa 11 keskeiset käsitteet. Liitteisiin on koottu esimerkkejä ja tarkistuslistoja tukemaan hankinnan valmistelua, kehittämistä ja seurantaa.

Oppaan esimerkit on muokattu todellisista tarjouspyynnöistä ja sopimuksista, mutta jokainen hankinta ja organisaatio ovat erilaisia ja esille nostettuja esimerkkejä suositellaan käytettävän vain mukautettuna tilaajan organisaatioon ja tavoitteisiin. Opas antaa käytännön neuvoja ja opastusta, mutta ei ole juridisesti sitova.

Tallennettuna: