Haku

Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster

QR-koodi

Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster

Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster är den första heltäckande guiden för upphandling av måltidstjänster, som behandlar ämnet med fokus på ekologisk, social, ekonomisk och näringsmässig ansvarsfullhet. I guiden definieras vad som utmärker en fungerande och ansvarsfull måltidstjänst, och hur den kan ordnas i olika verksamhetsmiljöer. Den riktar sig till beslutsfattare, anordnare av offentliga måltidstjänster samt till dem som ansvarar för måltidstjänster och upphandlingen av dem.

I guiden realiseras målen i den nationella strategin för offentlig upphandling gällande hållbara och ansvarsfulla upphandlingar av måltidstjänster och livsmedel. Den ger anvisningar om hur kvaliteten på mat och livsmedel som serveras inom en måltidstjänst fastställs, vilka krav som kan ställas på tjänsten och hur kvaliteten följs upp.

Syftet med guiden är att hjälpa aktörer inom offentliga sektorn att upphandla måltidstjänster på ett ansvarsfullt sätt. Offentliga måltidstjänster kan genomföras som egen produktion eller produktion av ett in-house-bolag, eller så kan de konkurrensutsättas till privata aktörer, dvs. läggas ut. Exemplen i guiden, modellhandlingarna och checklistorna erbjuder konkret hjälp både i den egna måltidstjänsten och vid utveckling av upphandlingar för måltidstjänster. Det är bra att känna till att måltidstjänster också kan ingå i ett annat serviceavtal, varvid man till exempel vid konkurrensutsättning av serviceboende i anbudsbegäran också definierar innehållet i ansvarsfulla måltidstjänster.

I början av guiden presenteras vad som kännetecknar en ansvarsfull och fungerande måltidstjänst, måltidstjänsternas verksamhetsmiljöer samt strategier, mål och program som styr anordnandet och upphandlingen av måltidstjänsterna. Kapitlet om ansvarsfulla måltidstjänster handlar om ekologisk, social och ekonomisk ansvarsfullhet inom måltidstjänster, och hur ansvarsfullheten kan främjas vid ordnande och upphandling av måltidstjänster. I kapitel 4 ligger fokus på beredning inför upphandling av måltidstjänster och upprättande av anbudsbegäran och till exempel innehållet i servicebeskrivningen. I kapitel 6 ges exempel på minimikrav i anbudsbegäran och poängsättning av kvaliteten och i kapitel 8 behandlas uppföljning av avtalet och dess utveckling. I guidens kapitel 9 finns mer information om lagar och rekommendationer som styr ordnande och upphandling av måltidstjänster samt i slutet av kapitel 11 centrala begrepp. Exempel och checklistor till stöd vid beredning, utveckling och uppföljning av upphandlingar har samlats i bilagorna.

Exemplen i guiden baserar sig på verkliga anbudsbegäranden och avtal, men alla upphandlingar och organisationer är olika och de exempel som lyfts upp bör användas endast efter att de har anpassats till beställarens organisation och mål. I guiden ges praktiska råd och handledning, men guiden är inte juridiskt bindande.

Tallennettuna: