Haku

Kiinan kaupan tulevaisuus - haasteet ja mahdollisuudet

QR-koodi
Finna-arvio

Kiinan kaupan tulevaisuus - haasteet ja mahdollisuudet

Team Finland -yhteistyönä tehdyn selvityksen mukaan Suomen vienti ei ole pysynyt Kiinan markkinan kasvuvauhdissa. Taustalla voi olla Suomen vientituotannon rakenteen muutos tai Kiinan kysynnän siirtyminen tuotteisiin tai kategorioihin, joita Suomessa ei tuoteta. Kiinan kaupan haasteet heijastuvat Suomen koko viennin haasteina. Vientiä tulisi monipuolistaa kasvattamalla lopputuotteiden ja palveluiden vientiä.

Samaan aikaan suomalaisyritysten liiketoiminta on kasvanut Kiinassa. Teollista tuotantoa ja tutkimus- ja kehitystoimintaa on siirretty Suomesta tytäryhtiöihin Kiinaan, mutta samalla osa yrityksistä on halunnut suojella immateriaalioikeuksiaan pitämällä kyseisen toiminnan Suomessa. Kiina-liiketoiminnot ovat lisänneet merkittävästi yritysten toimeliaisuutta myös Suomessa. Tavaraviennissä painopiste on siirtynyt koneiden ja laitteiden viennistä raaka-aineiden ja välituotteiden vientiin.

Yrityksillä on Kiinassa edessä haastavat vuodet ja moni suunnittelee maantieteellistä hajautusta. Liiketoimintaympäristön kehitykseen vaikuttavat muun muassa geopoliittiset riskit ja Kiinan hallinnon lisääntyvä kontrolli. Yritykset kiinnittävät yhä enemmän huomiota riskien hallintaan. Kasvavista riskeistä huolimatta Kiinan markkina on edelleen yrityksille houkutteleva.

Tallennettuna: