Haku

Tasa-arvon tietopalvelu Suomeen : Informaatio- ja dokumentaatiotoiminnan selvityshenkilön raportti

QR-koodi
Finna-arvio

Tasa-arvon tietopalvelu Suomeen : Informaatio- ja dokumentaatiotoiminnan selvityshenkilön raportti

Selvityshenkilön toimeksianto on ollut tehdä ehdotus siitä, miten tasa-arvoon liittyvän tiedon informaatio- ja dokumentaatiotoiminta voidaan järjestää pysyvälle pohjalle Suomessa. Tasa-arvon edistäminen valtavirtaistamisen läpäisyperiaatteella kaikkiin toimintoihin, johon Suomi on sitoutunut mm. YK- ja EU- sitoumusten kautta sekä nykyisessä hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa, edellyttää, että tietopohja (kuten tilastot, tutkimukset, rekisterit) on tuotettu niin, että tietoa on helposti saatavissa sukupuoli- ja tasa-arvonäkökulmasta. Selvityshenkilö on inventoinut olemassa olevia tiedonlähteitä, käynyt keskusteluja eri alan tutkimuksen ja tasa-arvotiedon käyttäjien kanssa, sekä tutkinut mahdollisia organisaatioita joihin tuleva toiminta voitaisiin sijoittaa. Muissa Pohjoismaissa olevat vastaavat yksiköt on myös kuvattu lyhyesti.

Saamansa tiedon pohjalta selvityshenkilö ehdottaa, että 1. nykyisen, ja sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta syntynyt, Minna – valtakunnallinen naistutkimus- ja tasa-arvoportaalin (http://www.minna.fi) toiminta lokakuun 2005 jälkeen turvataan sen kehitystä takaavalla resursoinnilla joka vuodeksi 2006 on vähintään 2 henkilötyövuotta toimintavaroineen, ja 2. hallitus ryhtyy toimenpiteisiin uuden tasa-arvon tietopalvelun, nk. Minna-tietopalvelun perustamiseksi lähtökohtana selvitysraportissa esitetyt tietotarpeet ja käyttäjäryhmät.

Tietopalvelun tavoitteeksi esitetään edistää työtä sukupuolten tasa-arvon toteuttamiseksi tarjoamalla eri käyttäjien tarvitsemaa tutkimus- ja faktapohjaista tietoa naisista, miehistä, sukupuolijärjestelmästä ja muista tasa-arvoon vaikuttavista tekijöistä. Tietopalvelun kolmeksi päätehtäväksi ehdotetaan
• nykyisen Minna-portaalin ylläpito ja kehitys, • yleisen valtakunnallisen nais/mies/sukupuolitutkimuksen ja tasa-arvotiedon tietopalvelun tarjoaminen laajalle käyttäjäkunnalle Suomeen ja ulkomaille, sekä
• yleisten tiedonlähteiden valtavirtaistaminen, eli sukupuoli- ja tasa-arvonäkökulmien edistäminen valtavirtatiedonlähteiden tuotannossa ja kehittämisessä Suomessa.

Selvityshenkilön alustavan arvion mukaan uuden tietopalvelun aloittamiseen olisi varattava vähintään 350 000 euron vuosibudjetti. Lähtökohtana on ainakin viiden henkilötyövuoden tietopalveluyksikkö johon sisältyy Minna-portaalin ylläpito ja kehittäminen.

Tallennettuna: