Haku

Naakka ja ihminen : Naakkojen aiheuttamien haittojen hallinta

QR-koodi
Finna-arvio

Naakka ja ihminen : Naakkojen aiheuttamien haittojen hallinta

Naakka (Corvus monedula) on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu lintu. Naakan rauhoitus yhdessä sopivien elinympäristöjen kanssa ovat mahdollistaneet naakkakannan huomattavan kasvun viime vuosikymmeninä. Lisääntyneet naakkamäärät ovat lisänneet epämiellyttäviksi tai haitallisiksi koettuja kohtaamisia ihmisten kanssa. Vahingot ovat moninaisia asettuen sekä kaupunki- ja taajamaympäristöön että maaseutuympäristöön; hygieniahaittoja, melua kaupunkien yöpymispaikoilla, savupiippupesintöjä, rakenteiden rikkomisia, kotieläinten häirintää, säilörehupaalivahinkoja ja viljelysvahinkoja.

Tämä julkaisu on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa vuosina 2012–2015 toteutetun Naakkojen aiheuttamien haittojen hallinta -hankkeen hankeraportti. Julkaisu kokoaa yhteen hankkeessa kootun tiedon koetuista naakkavahingoista, sekä kokeilluista naakkojen karkotuskeinoista ja vahinkojen estokeinoista. Tämän lisäksi kuvataan hankkeen tutkimustulokset naakkojen liikunnoista pesimäkauden jälkeen, naakkojen voimalinjatolppapesinnöistä, naakkojen yöpymispaikan valinnasta kaupunkiympäristössä, säilörehupaalivahinkojen ehkäisykeinoista, perinteisten naakkapelottimien karkotustehosta ja naakkojen ulosteiden välityksellä aiheutuvasta mahdollisesta tautivaarasta.

Naakka on oppivainen lintu, joka viihtyy ihmisen tarjoaman ravinnon ja pesäpaikkojen parissa. Sopuisamman yhteiselon edellytysten löytäminen naakkojen ja ihmisten kesken on siten haastavaa. Tässä tutkimuksessa on tuotettu uutta tietoa naakkojen elintavoista ja käyttäytymisestä, jota voidaan hyödyntää tulevaisuudessa joustavamman yhteiselon lisäämiseksi naakkojen ja ihmisten kesken.

Tallennettuna: