Haku

Opetus- ja kulttuuriministeriön älystrategia: OKM-KIDE

QR-koodi
Finna-arvio

Opetus- ja kulttuuriministeriön älystrategia: OKM-KIDE

Opetus- ja kulttuuriministeriön älystrategia (OKM-KIDE) kokoaa yhteen toimet tietoyhteiskunnassa tarvittavan osaamisen, digitaalisten sisältöjen saavutettavuuden, käyttäjälähtöisten palvelujen ja järjestelmien sekä toimintamallien edistämiseksi vuosina 2013–2016.

Ministeriöiden laatimilla älystrategioilla edistetään tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävien ratkaisujen käyttöönottoa. Ministeriöt ovat sopineet älystrategioidensa yhteisiksi teemoiksi kasvun, innovaatiot, digitaaliset palvelut sekä evoluution (KIDE). Älystrategiatyön koordinointivastuu on liikenne- ja viestintäministeriöllä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön älystrategia perustuu hallitusohjelman linjauksiin, EU:n Digitaalisen agendan tavoitteisiin sekä valtioneuvoston aiheeseen liittyviin periaate-päätöksiin ja lainsäädäntöön. Taustalla vaikuttavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön ja usean ministeriön yhteistyössä laatimat muut keskeiset strategiat, suunnitelmat ja ohjelmat.

Opetus- ja kulttuuriministeriön älystrategia koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä tavoitekokonaisuudesta. Niitä ovat 1. osaaminen ja osallisuus, sekä 2. digitaaliset sisällöt ja palvelut. Tavoitteiden alle on koottu useita samansuuntaisia toimenpiteitä, yhteensä yhdeksäksi toimenpidekoriksi.

Tavoitteena on vahvistaa kansalaisten osallisuutta tietoyhteiskunnassa, parantaa tietointensiivistä sekä tieto- ja viestintäteknistä osaamista sekä edistää digitaalisten sisältöjen ja palvelujen tuottamista ja käyttöä opetuksen, tieteen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön sektoreilla.

Yhteistyörakenteiden kehittäminen ja innovaatiokeskittymien muodostumisen tukeminen ovat avain sekä toimialarakenteen monipuolistamiseen, laajasti sovellettavien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen että uuden tiedon tuottamiseen ja osallistavan yhteiskunnan rakentamiseen.

Nopeasti uusia mahdollisuuksia luotaavien pilottien ja kokeiluympäristöjen tukemisen rinnalla on olennaisen tärkeää huolehtia digitaalisen yhteiskunnan perustasta, sen rakentamista vakaista järjestelmistä ja yhteentoimivasta tiedosta. Tämä tarkoittaa sitkeää yhteistyötä poikki toimialojen tehokkuuden parantamiseksi ja tarvittavan osaamisen hyödyntämiseksi.

Tallennettuna: