Haku

Koulutus-, tiede- ja kulttuuriyhteistyö Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla: tilannekatsaus ja ehdotus strategisiksi toimenpiteiksi

QR-koodi
Finna-arvio

Koulutus-, tiede- ja kulttuuriyhteistyö Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla: tilannekatsaus ja ehdotus strategisiksi toimenpiteiksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö kutsui 15.2.2012 Suomen Madridin-instituutin johtajan professori Martti Pärssisen selvitysmieheksi laatimaan selvityksen Latinalaisen Amerikan kanssa tehtävän yhteistyön tämänhetkisestä tilasta sekä tekemään ehdotuksen koulutus-, tiede- ja kulttuurialan yhteistyön tulevaisuuden painopisteiksi ja toiminnan kehittämiseksi Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. Selvityskoordinaattoriksi kutsuttiin FT Eeva Sippola Suomen Madridin-instituutista. Selvitystä ohjaamaan ja tukemaan opetus- ja kulttuuriministeriö kokosi taustaryhmän, jossa oli edustajia opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä CIMO:sta. Taustaryhmän puheenjohtajana toimi kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärvi opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Toimeksiannon mukaisesti selvitysmiehen tuli laatia kirjallinen selvitys, jossa kartoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön sektorin osalta jo olemassa oleva hallinnonalan toiminta sekä tehdään ehdotus ministeriön strategisiksi tavoitteiksi ja toimenpiteiksi yhteistyön kehittämiselle tulevaisuudessa.

Selvityksen maantieteelliseksi alueeksi rajattiin Latinalainen Amerikka ja Karibia. Suomen Madridin-instituutti kuuli selvityksen aikana asiantuntijoita eri ministeriöistä, korkeakouluista, CIMO:sta, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla toimivista suurlähetystöistä ja useista muista organisaatioista sekä laajasti koulutus-, kulttuuri- ja tiedealojen toimijoita Suomessa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Selvityksen tuloksena selvitysmies ehdottaa lukuisia toimenpiteitä opetus- ja kulttuuriministeriön hallin-nonalan Latinalaisen Amerikan ja Karibian yhteistyön kehittämiseksi. Toimenpide-ehdotukset kohdistuvat 1) tiedonkulun ja koordinoinnin parantamiseen Suomessa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, 2) kielen- ja kulttuurintuntemuksen vahvistamineen Suomessa sekä 3) alakohtaiseen yhteistyön tukemiseen koulutus-, tiede- ja kulttuurialoilla.

Uuden rahoituksen esittämisen sijasta selvityksessä keskitytään yhteistyön parantamiseen ja toiminnan tehostamiseen asiantuntijuuden, verkostoitumisen ja eri ministeriöiden välisen yhteistyön kehittämisen kautta.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian osuus koko maailman tuotannosta on suuri ja se kasvaa voimakkaasti. Talouskehityksen ja yhteiskunnallisten muutosten myötä alue vahvistaa asemaansa merkittävänä maailmanlaajuisena toimijana. Tästä syystä yleiseksi tavoitteeksi ehdotetaan Suomen ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian välisen yhteistyön määrän ja rahoituksen tasapainottamista alueen merkitystä vastaavalle tasolle vuoteen 2022 mennessä.

Tallennettuna: