Haku

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma: Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia

QR-koodi
Finna-arvio

Ikäihmisten liikunnan kansallinen toimenpideohjelma: Liikunnasta terveyttä ja hyvinvointia

Valtioneuvoston asettaman Terveyttä edistävän liikunnan neuvottelukunnan ehdotuksesta valtakunnallisen Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelman (2005–2014) ohjausryhmä sai laadittavakseen kansallisen ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelman. Toimenpideohjelmaa tehtiin yhteistyössä EU-rahoitteisen PASEO-projektin kanssa, jolla oli vastaava tavoite.

Toimenpideohjelman kohderyhminä ovat terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat ikäihmiset: 1) 60+ eläkkeelle siirtyvät, 2) 75+ itsenäisesti asuvat, alkavista toimintakyvyn ongelmista kärsivät ja 3) kotihoidon, palveluasumisen tai pitkäaikaisen laitoshoidon piirissä olevat ikäihmiset. Lähtökohtana on arkiaktiivisuuden lisääminen sekä liikunnan harrastus omaehtoisesti tai ohjattuna.

Toimenpide-ehdotusten taustalla on tieto väestön ikääntymisen haasteista, liikunnan hyödyistä terveydelle ja toimintakyvylle, ikäihmisten fyysisen aktiivisuuden tasosta suhteutettuna liikuntasuosituksiin, liikkumisympäristöjen merkityksestä, ohjatun liikunnan määrästä ja laadusta sekä liikuntaneuvonnan tarpeista. Ikäihmisten arkiliikunnan edistäminen sekä liikuntaneuvonnan ja ohjatun liikuntatoiminnan lisääminen edellyttää hallinnonalojen rajat ylittävää yhteistyötä. Laadukas kehitystyö kaipaa asenteiden muutosta sekä uuden tiedon ja toimintatapojen omaksumista. Ehdotukset on kiteytetty kuuteen osa-alueeseen:

Poikkisektoraalinen yhteistyö ja työnjako: 1) Sisällytetään ikäihmisten terveyttä edistävä liikunta ikäihmisten asemaan vaikuttaviin lakeihin, keskeisten ministeriöiden ja muiden valtakunnallisten toimijoiden hyvinvointipoliittisiin strategioihin, toimintasuunnitelmiin ja talousarvioihin. 2) Ikäihmisten terveyttä edistävä liikunta liitetään kuntien hyvinvoinnin ja terveyden strategioihin ja paikallisten kohderyhmää tavoittavien järjestöjen strategioihin ja toimintasuunnitelmiin. 3) Kunnissa toimii ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistävä poikkihallinnollinen yhteistyöryhmä, joka käsittelee liikuntaa.

Liikkumisympäristöt ja -olosuhteet: 4) Lisätään turvallisia ja esteettömiä kävelyreittejä sekä lähiliikuntapaikkoja ulkona. 5) Rakennetaan, saneerataan ja otetaan käyttöön ikäihmisille sopivia sisäliikuntatiloja.

Liikuntaneuvonta ja liikuntatoiminta: 6) Lisätään ikäihmisille suunnattua liikuntaneuvontaa kunnissa. 7) Lisätään liikuntatoimintaa vähän liikkuville ja toimintakyvyltään erilaisille ikäihmisille kunnissa.

Yleinen tietoisuus, asenteet ja osaaminen: 8) Kannustetaan eri oppilaitoksia ja organisaatioita lisäämään perus- ja täydennyskoulutuksiin ikäihmisten liikuntaa. 9) Turvataan ikäihmisten terveysliikunnan kouluttajaverkostojen ylläpito. 10) Järjestetään kuntakohtaisia oppimistilaisuuksia ikäihmisille liikunnasta ja liikunnan vapaaehtoistyöstä. 11) Tuotetaan ja kootaan alan oppi- ja ohjemateriaalia sekä hyvien käytäntöjen kuvauksia materiaalipankkiin. 12) Toteutetaan kampanjoita ja tapahtumia, jotka edistävät myönteistä asennetta vähän liikkuvien ja toimintakyvyltään erilaisten ikäihmisten liikuntaan.

Tutkimuksen ja kehittämistyön vuoropuhelu: 13) Käynnistetään ikäihmisten terveyttä edistävän liikunnan haasteisiin ja tarpeisiin vastaavaa tutkimusta ja koordinoituja kehittämishankkeita. 14) Järjestetään säännöllisesti valtakunnallinen ikäihmisten liikuntafoorumi.

Toimenpideohjelman koordinointi, seuranta ja arviointi: 15) Nimetään OKM:ssä, STM:ssä ja RAY:ssa vastuuhenkilöt ja toimintatapa toimenpideohjelman koordinoimiseksi ja arvioimiseksi. 16) Laaditaan Ikääntyneiden ihmisten ohjatun terveysliikunnan laatukriteerit ja arvioidaan liikuntatoimintaa niiden avulla. Toimenpideohjelman ehdotukset kohdennetaan päättäjille ja eri toimijoille valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti.

Tallennettuna: