Haku

Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen : Projektin 2007–2009 keskeiset tulokset

QR-koodi

Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen : Projektin 2007–2009 keskeiset tulokset

Vuonna 2007 opetusministeriö käynnisti Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen -projektin, joka oli jatkoa Kansainvälisyyskasvatus 2010 -ohjelmalle. Projektin nimeksi jäsentyi sittemmin globaalivastuu ja sen tehtäväksi määriteltiin kansalaisten tukeminen maailmanlaajuiseen vastuuseen kasvamisen prosessissa. Projektin aikana tuotettiin uutta tietoa sekä käsitteellisellä että käytännöllisellä tasolla mm. erilaisista oppimisympäristöistä, median hyödyntämisestä sekä kestävään tulevaisuuskuvaan liittyvistä arvoista ja asenteista erityisesti lasten ja nuorten osalta.

Projektin lopputulokset on dokumentoitu projektin tuottamassa seitsemässä julkaisussa (kts. julkaisun liite 2). Globaalivastuuprojektin ohjausryhmän loppuraportti osoitettiin opetus- ja kulttuuriministeriölle otettavaksi huomioon ministeriön toimintapolitiikassa ja ohjauksessa. Nyt käsillä oleva projektin keskeisiä tuloksia kuvaava asiakirja on erillinen julkaisu suhteessa projektin tuottamiin julkaisuihin 2007–2009 ja se on tarkoitettu ministeriön kohde- ja sidosryhmille erityisesti kansalaisyhteiskunnassa.

Projektin mukaan globaalikasvatuksen tehtävä on avata ihmisten silmät ja mieli maailman todellisuudelle ja herättää heidät toimimaan kaikille kuuluvien ihmisoikeuksien sekä oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman puolesta. Globaalikasvatuksen tehtävänä eli missiona on tukea ihmisen kasvua maailmanlaajuiseen vastuuseen kestävästä tulevaisuudesta. Globaalikasvatuksen päämäärä eli visio on kaikkien kansalaisten globaali vastuu hyvästä elämästä ja kestävästä tulevaisuudesta.

Projektissa kehitetty globaalivastuun käsite ja siihen nivoutuva teoriaan ja käytännön kokemuksiin perustuva, uudenlainen näkemys globaalikasvatuksesta on syntynyt tämän globaalivastuuprojektin tuloksena. Globaalivastuu on käsitteenä sekä kansallisesti että kansainvälisesti kokonaan uusi. Projektin aikana syntynyttä globaalivastuun edistämisen uutta, teoreettis-käytännöllistä viitekehystä on tässä käsillä olevassa julkaisussa edelleen kehitetty projektin päättymisen jälkeen.

Globaalivastuuprojektin lopputulokset vahvistivat käsitystä siitä, että Suomessa koulutuspolitiikkaa ei voi toteuttaa irrallaan nuorisopolitiikasta. Näiden kahden hallinnonalan tiivis yhteistyö on jatkossa entistäkin tärkeämpää. Yhteistyön ytimen muodostaa projektin tuloksena kiteytetty lausuma ”Globaalikasvatuksella edistetään kansalaisten globaalivastuuta.”

Tallennettuna: